Sverigedemokraternas rötter sitter fast.


Ett allt otryggare Sverige och brist på politiska initiativ  har skapat ett tomrum som Sverigedemokraterna nyttjat.

Otrygghet och rädsla för framtiden skapar grogrund för syndabockstänkande. När alla partier går mot mitten bildas det ett vakuum både på vänster och högerflanken. Ett populistiskt parti med djupa rötter i rasism ges ett gratisutrymme som inte bådar gott inför nästa val.

SD_kruka-123x300Ingen hade förväntat sig att det partiet med ett förflutet i BSS, ett parti med rötter i nazismen skulle kunna växa och inta platsen som Sveriges fjärde/tredje största parti. I sin iver att utåt kapa rötterna har SD  försökt tvätta bort sitt rasistiska förflutna och i ord infört nolltolerans mot rasism.   Vore det sannt skulle Jimmy Åkesson själv ha uteslutits då han aldrig tagit avstånd från den grovt islamofobiska debattartikeln han skrev i Aftonbladet.  Alla de i ledande befattningar som agera och uttalat sig rasistiskt skulle ha fått rött kort.

Än en gång  visar det sig att rasismen sitter där den alltid varit. Ännu en ledamot som ägnar sig åt förtal på rasistisk grund backas upp av ingen annan än Åkessons pressekreterare Linus Berglund.

När Sverigedemokraternas vice ordförande i Karlskrona skrev på Facebook: ”våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur” gick Linus Bylund ut med ett uttalande  och hävdade att det uttalandet grundar sig på fakta.

 ”Vilka dumheter” menar Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet:

– Det står inget sådant i Koranen. Det är en myt, närmast som en fabel som uppstod på medeltiden säger Hjärpe till BLT (DN).

– Jag känner igen det från Balkan på 90-talet, det här en del av etniska skrönor som alltid förekommer som folk tror på, och sedan vill de ha sina fördomar bekräftade – det får folk att känna att de kan svara negativt till muslimer eftersom det står sådana saker i Koranen.

[…]

Så Linus Bylunds påstående att ”stater använder våldtäkt som straff enligt sin stadgade brottsbedrivingsmetod” stämmer alltså inte?

– Det stämmer inte. Detta är ett paradexempel på hur man med hjälp av faktiska uppgifter bedriver lögner. Man skyller det som har att göra med den lokala seden på religionen. Det finns hemska patriarkala normer men det har ingenting med religionen att göra, det är stamkulturer och det är inte ens säkert att det rör sig om muslimer, säger Jan Hjärpe.(Svd)

Personligen har jag svårt att se att det är rasistiska uttalanden som drar folk till Sverigedemokraterna. Om inte annat borde ju människor som attraherats av SD och trott på nolltoleransen mot rasism vakna upp. Rasistiska uttalanden och agerande från partiföreträdare är ett mönster. Att sprida fördomar och lögnaktiga påståenden om företrädare för en viss religon är rasism.

Fördomar baserat på lögner är första steget i en kedja som kan sluta i förskräckelse. Det har vi allt för många exempel på såväl i när- som dåtid. . Jag tänker på den etnisk rensningen och det senaste kriget på Balkan och Nazisternas förintelseläger under andra världskriget.

Illustration: Erik Rune

Media: DN12, Svd123 & Jan-Inge Flücht

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, Horst-Wessel-Lied, Nazisternas nationalsång, BSS, Linus Bylund, Nazianstuckna, Rashatare, Rasism, Politik, Val 2014 svd12345678 dn1234567 annarkia […]