Aldrig mera vinter?

Väntar på en vinter som gått vilse och kanske aldrig kommer. Någonsin?

I Göteborg har det regnat oavrutet dag ut och dag in. Sedan när, det har jag glömt.Gråmulet,vått och trist. Nu har jag bestämt mig för att fly iväg till annan breddgrad för några veckor för att uppleva bå himmel och sol.

4

Den som påstår att vädret inte påverkar kropp och själ är lyckligt lottad. Jag påverkas. Så in i norden påverkas jag. Vid snabbt tryckfall nickar jag nästan till. Och allt detta regnande, gråmulen himmel och vått och skitigt överallt börjar gå mig på nerverna.

De flesta kommer minnas december 2013 som en av de mildaste på länge. I Götaland och stora delar av Svealand är det fortfarande hösttemperaturer och har varit det sedan september. Kravet för att det ska klassas som vinter är att dygnsmedeltemperatur håller sig under noll i fem dygn. (AB)

Det är en signal om klimatförändring som ingen beslutsfattare borde negligera men få politiker tycks bry sin hjärna med.

Varmare svenskt klimat innebär en rad förändringar: vattenflöden och vegetationsperioden förändras. Risken för skyfall ökar. Fler fästingar och parasiter överlever. Sjukdomsspridningar kommer att förändras.

– Samtidigt får vi stigande världshav. Havsnivåhöjningen är redan i dag högre än landhöjningen i Skåne, säger Bergström.

Högre koldioxidhalt i luften gör även haven surare. Det riskerar påverka det ekologiska systemet i havet. Hur det påverkar levnadsvillkoren på land i sin tur är svårt att förutspå än så länge.

– Effekterna av ett surare världshav är svåra att överblicka. Det är ett nytt hot, där man bara börjat analysera konsekvenserna.

– I stort handlar det om mänsklighetens överlevnad i torra regioner och låglänta kustområden. Situationen för världen är jätteallvarlig. Vi måste helt enkelt minska våra utsläpp av växthusgaser, säger Sten Bergström(AB)

Det är supervalår i år. Har Du hört ens en seriös viskning från politiker  när det gäller klimatfrågan?

Tänk på att det är Du, jag och alla andra röstberättigade som kan sätta ned foten och ge vår röst till ett parti som som har miljön på agendan.

PS

Jag är är fullt medveten om att min flykt inte bidrar till ett bättre klimat snarare tvärs emot.  Men nu tänker jag se om mitt eget hus eller snare kropp och själ. Bilden ovan tog jag igår. Dimmigt och dålig sikt mellan regnskurarna.

Bloggat:  Jan-Inge Flucht,

Media:DN,SvD12,SkD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Väder, New York, Dagens bild, USA, Snöfall, Trafikkaos, Vädertjänsten, Det stora äpplet, Mediekritik dn svd annarkia […]