Polisen skyddar miljöförstörelse

I går visades bilder i Rapport/Aktuellt  på polispiketer som som stod i kö för att köra ombord på Gotlandsfärjan.

Det var ett ett 70-tal poliser som ska skydda kalkbrytning på norra Gotland. En insatsstyrka som ska skydda de som förstör miljön. Miljövännerna som vill skydda Ojnareskogen på norra Gotland ska i stället stoppas.Man häpnar.

Polisen  borde skydda   miljön och de som värnar om miljön somoch intede som åsamkar miljön skada.

Den kalkbrytning som planeras på området kommer att påverka skogen och alla de djur och växter som finns i området.

Mark och miljööverdomstolen beviljade den 5 juli i år tillstånd till kalkbrytning i det oerhört värdefulla naturområdet Bunge på Gotland. Täkttillståndet bryter mot såväl miljöbalkens bestämmelser som EU:s bindande miljölagstiftning varför Naturskyddsföreningen nu har överklagat domen.(Naturvårdsverket)

Fakta:

* Ojnareskogen är ett mycket naturkänsligt område som ligger sida vid sida med Natura2000-områden – naturmiljöer så unika att Sverige avtalat med EU att skydda dem. Det ligger också alldeles intill Gotlands största vattentäkt Bästeträsk. Ett av huvudproblemen med exploateringen, enligt bland annat Naturvårdsverket, är att den kan leda till ödesdigra konsekvenser för färskvattentillgången på norra Gotland.

* Ojnareskogen består av 80 procent så kallade nyckelbiotoper och där finns 265 rödlistade arter, tre av dem finns bara där i hela världen. Skogen ingår i utförandeplanen för nationalparker 2009-2013.
Nordkalk förväntas kunna bryta kalk för 15 miljarder kronor och ge arbetstillfällen till omkring 60 anställda i 25 år.(Internationalen)

Media: SvD AB GP HD & Röda Malmö

——————————————————

Uppdaterat 1 september

Lästips: ”Politikerna som offrade Gotland”, Eva Franchell, Aftonbladet

—————————————————–


Andra bloggar om ojnareskogen, miljö, Gotlandpolis, samhälle, politik,

10 comments for “Polisen skyddar miljöförstörelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.