Polisen skyddar miljöförstörelse

I går visades bilder i Rapport/Aktuellt  på polispiketer som som stod i kö för att köra ombord på Gotlandsfärjan.

Det var ett ett 70-tal poliser som ska skydda kalkbrytning på norra Gotland. En insatsstyrka som ska skydda de som förstör miljön. Miljövännerna som vill skydda Ojnareskogen på norra Gotland ska i stället stoppas.Man häpnar.

Polisen  borde skydda   miljön och de som värnar om miljön somoch intede som åsamkar miljön skada.

Den kalkbrytning som planeras på området kommer att påverka skogen och alla de djur och växter som finns i området.

Mark och miljööverdomstolen beviljade den 5 juli i år tillstånd till kalkbrytning i det oerhört värdefulla naturområdet Bunge på Gotland. Täkttillståndet bryter mot såväl miljöbalkens bestämmelser som EU:s bindande miljölagstiftning varför Naturskyddsföreningen nu har överklagat domen.(Naturvårdsverket)

Fakta:

* Ojnareskogen är ett mycket naturkänsligt område som ligger sida vid sida med Natura2000-områden – naturmiljöer så unika att Sverige avtalat med EU att skydda dem. Det ligger också alldeles intill Gotlands största vattentäkt Bästeträsk. Ett av huvudproblemen med exploateringen, enligt bland annat Naturvårdsverket, är att den kan leda till ödesdigra konsekvenser för färskvattentillgången på norra Gotland.

* Ojnareskogen består av 80 procent så kallade nyckelbiotoper och där finns 265 rödlistade arter, tre av dem finns bara där i hela världen. Skogen ingår i utförandeplanen för nationalparker 2009-2013.
Nordkalk förväntas kunna bryta kalk för 15 miljarder kronor och ge arbetstillfällen till omkring 60 anställda i 25 år.(Internationalen)

Media: SvD AB GP HD & Röda Malmö

——————————————————

Uppdaterat 1 september

Lästips: ”Politikerna som offrade Gotland”, Eva Franchell, Aftonbladet

—————————————————–


Andra bloggar om ojnareskogen, miljö, Gotlandpolis, samhälle, politik,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Röda Malmö – Århundradets miljöbrott, DN – Arktis istäcke smälter rekordsnabbt, annarkia – Polisen skyddar miljöförstörelse, Röda Malmö – Löfvén en kopia av Reinfeldt, Jämlikhetsanden, DN, SVD – Sänkt […]

skvitt
11 years ago

Jag har tidigare skrivit om saken. Video finns också:
http://skvitts.wordpress.com/2012/07/18/vad-handlar-protesterna-pa-gotland-om/

/Skvitt

Anders Isaksson
Anders Isaksson
11 years ago

Du har aldrig funderat på att polisen måste agera enligt det uppdrag som myndigheten har? Det vore väl förödande för demokratin om polisen själv skulle ta politiska beslut om hur de skall agera i olika frågor. Då, om inte förr, skulle vi få en stat i staten som skulle agera självständigt från landets demokratiska styrelseskick.

Även om jag i sak kan sympatisera med de som vill skydda det aktuella naturområdet vill jag inte ens föreställa mig hur det skulle vara om polisen till exempel vid nästa års 1a maj skulle strunta i att skydda demonstrationstågen och istället skydda de motdemonstranter som alltid försöker störa, med eller utan våld.

Anders Isaksson
Anders Isaksson
11 years ago
Reply to  annarkia

Som jag försökte påpeka så anser jag i sak att området bör skyddas, utan att ha satt in mig i alla detaljer.
Dock kvarstår min ståndpunkt att polisen inte själva kan eller får ta ställning till sakfrågan och därmed inte heller om de skall genomföra insatsen eller inte.

Om insatsen är underdimensionerad, överdimensionerad eller helt rätt dimensionerad är inget som jag kan uttala mig om. Det kan endast de som har den typen av frågor som profession, i detta fall polisen eller andra med motsvarande kompetens. Detta oavsett vad AB eller andra kvällstidningar sätter för braskande rubriker för att sälja lösnummer eller dra till sig läsare till sin webbplats.

Frågan om det är rätt att börja avverka innan frågan prövats i HD är över huvud taget inget som polisen skall lägga sig i. Det du bör fråga dig är den beslutskedja som i första läget begärt hjälp från polisen. Det är där vi skall söka efter svar.

Polisen, och då menar jag de enskilda individerna, ställs många gånger inför situationer som jag tror att de helst skulle vilja slippa men då vi lever i en demokrati är detta något som tyvärr händer.
Tror t.ex inte att den här polisen uppskattar sitt uppdrag –> http://bilderblogg.se/dagens-bild/dagens-bilder-nazister-i-stockholm.htm

Anders Isaksson
Anders Isaksson
11 years ago
Reply to  annarkia

Jag förstår vart du vill leda diskussionen genom att skriva “Vi gör bara vårt jobb”, men jag tänker inte gå den vägen, för de situationer man osökt kommer att tänka på kan över huvud taget inte jämföras med den polisinsats vi nu talar om.

Människan har en fri vilja. Var och en av oss har fri vilja att välja göra goda handlingar eller att göra onda handlingar. Detta gäller då givetvis även polisen och andra organisationer och individer med liknande roller i vårt sammhälle.
Som polis har man gjort valet att tjänsten även kommer att innebära situationer där man måste utföra uppgifter som kanske inte är så trevliga. Vare sig det gäller att ta hand om asberusade tonåringar, hindra våld mellan olika demonstranter (som bilden illustrerade) eller göra en insats för att hindra demonstranter som vill stoppa genomförandet av något politiskt beslut som man kanske inte helt ställer upp på själv.

Om man kommer till den en punkt i livet där man inte kan kompromissa med sitt samvete får man söka sig till andra roller.

Dock, de situationer som vi upplever och har upplevt i Sverige är ljusår från t.ex. den franska polisens insats för att under kriget samla ihop Paris judar för transport till Drancy, eller de senaste tidens polisinsater i Moskva. Där kan vi verkligen tala om att polisen har agerat som maktens lydiga verktyg.

Att enskilda polismän agerar enligt order skall vi vara tacksamma för. Inte för att de skulle vara ”chefens, befälets, ledarens villiga verktyg” utan för att detta även hindrar att olika situationer helt spåra ur med polisvåld som följd.

De stora majoriteten av poliser är vanliga hyggliga personer som du och jag, som har valt ett ganska utsatt yrke och som i nästan 100% av fallen gör ett bra jobb. Så låt oss vara rädda om dem.

Skall vi söka problem och orsaker så måste vi förflytta oss uppåt i beslutskedjan, upp till politisk nivå till de som stiftar våra lagar. När det gäller det aktuella fallet med avverkningen så skulle jag gärna se en redogörelse för hur besluten har tagits och varför man inte inväntar utslaget från HD.

Anton
Anton
11 years ago

För kännedom:
117 SVT Text Torsdag 30 aug 2012
INRIKES Publicerad 30 augusti

Nordkalk utreds för miljöbrott

Nordkalk, som har fått tillstånd att
anlägga den omstridda kalktäkten
i Ojnareskogen, utreds för miljöbrott,
rapporterar helagotland.se.

Polisanmälan gjordes i maj och hand-
lar om att miljöfarligt avfall från
kalkindustrin misstänks ha dumpats
i stenbrottet Klinthagen på norra
Gotland för att sedan täckas över
med sten.

-Vi har hållit ett antal förhör som
styrker polisanmälan, säger polisins-
pektör Hans Thulin. Nordkalks kommuni-
kationschef anser att polisanmälan är
felaktig.
Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll