Det behövs mer än politisk vilja.


Politik är att vilja, med politik kan man förändra samhället till det bättre. Så skulle man kunna sammanfatta Stefan Löfvens sommartal. Men hur får vi vänta och se.

Löfvens vision för det goda samhället  är ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart Sverige.Det är att bygga frihet menar han. Just den visionen fick mig att minnas min gamla  arbetsplats en av de största gymnasieskolorna i Jönköping.  Där fanns endast plats för ekologisk hållbarhet när ett nytt ämne planerades. Så sorgligt . Skolan har ett historiskt förflutet som tekniskt gymnasium och är den skola som har flest naturvetarelever.  Naturvetarnas makt var näst intill total.  Tänk vilket samhälle vi får om man exkluderar de sociala, ekonomiska och samhälleliga perspektivet. Så tack Stefan Löfven för att Du satte fokus på ett hållbart samhälle som inrymmer såväl ekologiskt som ekonomiskt och social hållbarhet. Nu gäller det att fylla den visionen med konkret innehåll.Den visionen väcker förhoppningar om ett Sverige för alla , skapar  framtidstro och sätter miljön i centrum.

Visst kan vi alla vara mer eller mindre vara överens om målen men samtidigt ha delade meningar om vägen dit. Här gjorde  Lövfen en markering mellan socialdemokratisk och moderat allianspolitik . När det gäller att värna jobben handlar alliansens politik   om lägre löner och sämre villkor för sjuka och arbetslösa. Socialdemokraterna vill istället skapa förutsättningar för fler jobb och gav också en rad  besked på den punkten. Men vad var det han sa egentligen? En socialdemokratisk företagsvänlig politik?  Ett  minskat ansvar för arbetsmiljön när den andra sjukveckan inte längre ska vara arbetsgivarens ansvar. Ett närmande mellan forskning och näringsliv.  Hoppsan! Ska den fria forskningen sättas under företagens lupp eller vad är meningen?

Hur det ska bli med jämställdheten och ett socialt hållbart samhälle fick vi inga besked. Var det något jag missade här? Visst la han sig nära moderaterna när han talade om samhällsansvar vid sidan av individens ansvar? En brännande fråga där han väljer att triangulera sig med moderaternas synsätt? Då blir det fortsatt vinstmöjlighet i välfärden med socialdemokratisk politik. Det är ett som är säkert.

Skolan ska lyftas genom fokus på lärarna , likvärdig skola och utbildningskontrakt var budskapet.  Han vill satsa på kompetensutbildning för lärare och det har nog ingen lärare något emot. Kunskap , pedagogik och didaktik förändras i ett föränderligt samhälle så här behövs fortlöpande kompetensutveckling. Han glömde arbetsvillkoren och den urusla betalningen . Det behövs ett rejält lönelyft om lärarnas ställning ska likställas med övriga Europa. Hur man kan skapa en likvärdig skola med kommunpolitiker som boss över skolan övergår  mitt förstånd. På den punkten är jag helt ense med Jan Björklund. Förstatliga skolan igen!

Han uppehöll sig som Fredrik Reinfeldt vid vikten av solidaritet med det syriska folket men glömde nämna något om svenska vapen till Saudiarabien. Det verkar som om den  internationella solidariteten  försvann  med Olof Palme.

Stefan Löfven kunde ha haft bättre förutsättningar idag. Det regnade småspik och dessförinnan hade Sifo visat att socialdemokraterna backat rejält i opinionen. Istället har vänsterpartiet fått ökat väljarstöd samtidigt som soffliggarna  blivit fler.

Som sagts det behövs mer än politisk vilja. Visionen måste ges redskap för att kunna förverkligas.

Illustration: Erik- Rune

Media: AB1234, DN12,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Annarkia, Martin Moberg, Ulf Bjereld, Svensson, Röda […]

trackback

[…] tankar och bagateller, Pepprat rödgrönt, DHE – De Nya Socialdemokraterna, Jens Tyckerier, annarkia – Det behövs mer än politisk vilja, Jämlikhetsanden – Arbetarrörelse utan framtid?, Alltid rött alltid rätt, Maria […]

trackback

[…] som kan inspirera. Båda dessa herrar utgår ifrån att slaget står i Stockholm och att det är jobben som är viktigast att hitta lösningar på. Det stämmer säkert, men det saknas perspektiv och idéer som faktiskt […]