Vi måste våga se fattigdomen!

Från och till dyker ryktet om att tiggande romer skulle vara organiserad brottslighet upp .

Toppen på den iskalla inställningen var när Beatrice Ask , justitieminister (M) ville förbjuda organiserat tiggeri med motiveringen

-att det fanns tecken på att människor utnyttjas för tiggeri.

I Göteborg sa citypolisen att det var inget de kände till  skrev Gert Gelotte  i Göteborgsposten  och hänvisade till en rad personer med samma inställning. Personer med insyn i romernas situation..

Aaron Israelson, chefredaktör för de hemlösas tidning Faktum, lyfte fram en viktig aspekt:

 För att överleva utvecklade romerna ett antal överlevnadsstrategier. Utan stark nationell identitet göt romerna i stället starka lojalitetsband till storfamiljen, som kan omfatta uppemot ett 100-tal personer. Det är inom den som de flesta tiggare organiserar sin försörjning.
Med andra ord: Det vi svenskar tolkar som en öststatsmaffia, som bussar ut de halta och lytta, är vanligen stora släkter som fördelar arbetet inom familjen.

[…]
att förbjuda organiserat tiggeri är att slå mot den romerska familjestrukturen och mot familjernas försörjning.

De som deltar i ryktesspridningen om att det är ligor som organiserar tiggeriet bör kanske fundera över vad som kan ligga bakom den inställningen.  Vill man inte se fattigdomen och tar till ett gammalt rykte om ligor för att slippa se och därmed freda sitt eget samvete?

I Göteborg intervjuades 100 romer av  personer knutna till Göteborgs  Räddningsmission  under två månader. De rapporterade om en extrem fattigdom och någon tillstymmelse till kriminell verksamhet kunde de inte se.

Citat ur: Ny rapport kartlägger romernas situation i Göteborg

vår undersökning har vi inte kunnat kartlägga, se eller bekräfta några ligor eller organiserad kriminalitet bland romerna. Vi har bara sett fattiga människor, familjer som far illa, men ändå har det bättre här än i sina hemländer.
Det är en utsatthet som vi aldrig sett tidigare. Och en fattigdom som är så bottenlös att den är nästan omöjlig att förstå.

I takt med att fattigdomen breder ut sig i länder  som  Grekland och Spanien kommer många till Sverige  med hopp om att hitta arbete under de tre månader de har rätt att vistats i landet utan uppehållstillstånd. Misslyckas de hamnar de ofta på gatan utan mat och husrum och utan några som helst sociala rättigheter. Romernas situation förvärras av det förtryck som drivit iväg dem för att försöka klara sin överlevnad någon annanstans. De tiggande rumänska romerna   det trots allt är bättre på gatan i Göteborg än hemma Rumänien.

Det borde vara EU:s ansvar att se till att fattigdomen och och förtrycket av romer bekämpas i länder som Rumänien och Ungern.  Det borde Beatrice Ask ta kamp för istället för att sprida rykten om romer och komma med kontraproduktiva lagförslag.

Tidigare inlägg om att våga se Janne Josefsson på villospår?

Lästips: De vill ha dina cash, Aaron Israelson, Faktum, Var finns ambitionen att hjälpa Stockholms tiggare, Kerstin Vinterhed, DN,

Mer i media:AB  & A Romelsjö & Copyriot & Jinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 comments for “Vi måste våga se fattigdomen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.