Vi måste våga se fattigdomen!

Från och till dyker ryktet om att tiggande romer skulle vara organiserad brottslighet upp .

Toppen på den iskalla inställningen var när Beatrice Ask , justitieminister (M) ville förbjuda organiserat tiggeri med motiveringen

-att det fanns tecken på att människor utnyttjas för tiggeri.

I Göteborg sa citypolisen att det var inget de kände till  skrev Gert Gelotte  i Göteborgsposten  och hänvisade till en rad personer med samma inställning. Personer med insyn i romernas situation..

Aaron Israelson, chefredaktör för de hemlösas tidning Faktum, lyfte fram en viktig aspekt:

 För att överleva utvecklade romerna ett antal överlevnadsstrategier. Utan stark nationell identitet göt romerna i stället starka lojalitetsband till storfamiljen, som kan omfatta uppemot ett 100-tal personer. Det är inom den som de flesta tiggare organiserar sin försörjning.
Med andra ord: Det vi svenskar tolkar som en öststatsmaffia, som bussar ut de halta och lytta, är vanligen stora släkter som fördelar arbetet inom familjen.

[…]
att förbjuda organiserat tiggeri är att slå mot den romerska familjestrukturen och mot familjernas försörjning.

De som deltar i ryktesspridningen om att det är ligor som organiserar tiggeriet bör kanske fundera över vad som kan ligga bakom den inställningen.  Vill man inte se fattigdomen och tar till ett gammalt rykte om ligor för att slippa se och därmed freda sitt eget samvete?

I Göteborg intervjuades 100 romer av  personer knutna till Göteborgs  Räddningsmission  under två månader. De rapporterade om en extrem fattigdom och någon tillstymmelse till kriminell verksamhet kunde de inte se.

Citat ur: Ny rapport kartlägger romernas situation i Göteborg

vår undersökning har vi inte kunnat kartlägga, se eller bekräfta några ligor eller organiserad kriminalitet bland romerna. Vi har bara sett fattiga människor, familjer som far illa, men ändå har det bättre här än i sina hemländer.
Det är en utsatthet som vi aldrig sett tidigare. Och en fattigdom som är så bottenlös att den är nästan omöjlig att förstå.

I takt med att fattigdomen breder ut sig i länder  som  Grekland och Spanien kommer många till Sverige  med hopp om att hitta arbete under de tre månader de har rätt att vistats i landet utan uppehållstillstånd. Misslyckas de hamnar de ofta på gatan utan mat och husrum och utan några som helst sociala rättigheter. Romernas situation förvärras av det förtryck som drivit iväg dem för att försöka klara sin överlevnad någon annanstans. De tiggande rumänska romerna   det trots allt är bättre på gatan i Göteborg än hemma Rumänien.

Det borde vara EU:s ansvar att se till att fattigdomen och och förtrycket av romer bekämpas i länder som Rumänien och Ungern.  Det borde Beatrice Ask ta kamp för istället för att sprida rykten om romer och komma med kontraproduktiva lagförslag.

Tidigare inlägg om att våga se Janne Josefsson på villospår?

Lästips: De vill ha dina cash, Aaron Israelson, Faktum, Var finns ambitionen att hjälpa Stockholms tiggare, Kerstin Vinterhed, DN,

Mer i media:AB  & A Romelsjö & Copyriot & Jinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
11 years ago

Jadu, här i Sverige dunkar vi oss jälva i ryggen och ser ned på italienae och fransosernas vidriga hantering med att riva läger och driva bort Romer. Här i Stockholm kommer polisen tidigt på morgonen och kör bort Romerna, deras läger städas bort. Inte en rubrik i tidningen, ingenting, plötsligt en dag är bara lägeret du passerar med pendeltåget borta, där ligger istället en bunt bråte. Svensk ordning och reda gör precis det vi skyller fransoser och italienare för.

Nog för att jag hört ryktena, för min inre blick ser jag några slemma typer i svarta skinnjackor och vräkig BMW som efter arbetspassets dag tar stålarna som tiggts ihop på pendeln om hand. Typerna drar var sin lina från instrumentbrädan och rivstartar den stora BMWn för att fara till Stureplan.

Sen råkade jag knalla igenom ett läger, dit de verkligen går när dagen är slut. Det var en fattigdom som är precis som de säger, svår att förstå. Om de var tjuvar, då måste de vara verkligt bedrövliga tjuvar. Den som lever så, dag ut och dag in, år ut och år in, den måste vara den hederligaste människa som finns. Om var och en bara tog sig en liten funderare på vad de skulle kunna tänka sig göra, hur långt de själva skulle vara beredda att gå för att inte bli hemlös, då skulle nog de flesta ändra sin inställning till hemlösa. Jag vet bara en sak, den som är hemlös utan grava missbruksproblem, den är hederligare än jag.

Socialtjänsten bör genast lösa dem ur behovet att tigga och bo i trasiga bilar. Räkningen skickas lämpligen till ursprungslandet i EU, det måste drivas på högsta nivå nationellt och inom EU. Att tillse att varje EU-land tar hand om sina medborgare, att varje EU-land gör krafttag emot diskriminering och fattigdom. Det skall vara billigare att ta hand om sina egna medborgare än att låta andra göra det! Det krävs krafttag från regeringen! Regeringen gillar till och med EU, så det ligger i deras intresse att driva det här, för det är något som slår emot EUs grundvalar, om ett land kan fördriva ett folk eller helt sonika exportera sina sociala problem, sin fattigdom, då kommer EU rämna i fogarna.

Peter
Peter
11 years ago

Jag vill inte se tiggande människor på gatan oavsett etniskt ursprung.

trackback

[…] När Rothstein antyder att det skulle ligga kriminalitet bakom tiggeriet vet han inte vad han talar om. Det är synnerligen osmakligt att se Rothsteins försök att sprida rykten som grundas på  fördomar. […]

trackback

[…] från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrånUSA-bloggenDN 13/2DN 2 13/2SvDExpressen 13/2Ab 13/2AnnarkiaClartes KinannummerAb 17/1 Kritikerstorm mot Janne JosefssonDN antal miljardärer i SverigeOld […]

trackback

[…] från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer Ab 17/1 Kritikerstorm mot Janne Josefsson DN antal miljardärer i Sverige Old […]