Social misär bekämpas inte med förbud.

tiggare2 (2)Tiggarnas situation kan inte avhjälpas genom lagstiftning och förbud.

Häromdagen rapporterade media om kåkstäder som växer i bla Stockholm, något som satte fyr på debatten om de fattiga romer som kommer till Sverige för att tjäna sitt uppehälle genom att tigga.

Johan Westerholm på Mitt i steget skrev ett provocerande inlägg om bristande resurser och hänvisade till gamla som fått äta korv fem dagar under julen och menade att Sverige inte har råd med tiggare.   Det var ett inlägg som avsåg att just provocera om jag förstått Johan Westerholm rätt. Vem som har ansvaret för en nedmonterad välfärd torde var och en förstå i dagsläget.Inte är det tiggarna på Stockholms gator!

Sänks skatten gång på gång samtidigt som inga åtgärder vidtas för att stävja arbetsösheten  minskar statens och kommunernas intäkter.Det tillsammans med urholkade socialförsäkringar har lett till antalet som är i behov av försörjningsstöd ökar. Görs inget kommer kåkstäderna att växa än mer och fler tiggare sträcka ut sin mugg när du passerar.

gbg9Bo Rothstein skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter  att vi som ser till att ha pengar i fickan när vi går ut på stan för att lägga dem i tiggarnas  muggar bidrar till att konservera tiggeriet och fattigdomen. Vilket skitsnack! Naturligtvis avhjälps inte fattigdomen med välgörenhet. Men vad skulle tiggarna annars leva på i dagsläget. Inte lär vare sig den svenska staten eller rumänska eller ungerska ta sitt ansvar om vi   slutar lägga pengar i tiggarens mugg.

Talet om att förbjuda allmosor eller tiggeri har helt  andra utgångspunkter även om de som för fram dem inte ser det. Bakom kan ligga en  rädsla  att se fattigdomen . Den är hjärtskärande att se om  Du   inte helt saknar empati. För att slippa se och känna smärtan och förnedringen i tiggarens ansikte är det kanske enklare att blunda.

Förbjuda medkänsla är ingen framkomlig väg! Det är inte tiggarna som ska bekämpas utan de grundläggande strukturer som skapar fattigdom och förnedring!

När Rothstein antyder att det skulle ligga kriminalitet bakom tiggeriet vet han inte vad han talar om. Det är synnerligen osmakligt att se Rothsteins försök att sprida rykten som grundas på  fördomar.

Foto: Annarkia

Bloggat:Jan-Inge Flucht, M Moberg, Svensson, A Romelsjö, J Westerholm

Media: SVD12345,DN123,4,Dagens Arena

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Heksann
Heksann
10 years ago

Bra inlägg i debatten! Håller med.