Röstningscirkus när talmannen skulle väljas.

Största blocket vann striden om talmansposten efter långdragen röstprocedur som kan liknas vid rena rama röstningscirkusen. Sverigedemokraterna gav sitt aktiva stöd till alliansen men puttades ned från vågmästarrollen.

Per Westerberg (m) valdes   efter en lång procedur med sluten omröstning till riksdagens talman.  Då Thomas Bodström inte var på plats och en vänsterpartist missade omröstningen hade Alliansen egen majoritet utan Sverigedemokraternas stöd. Det förtar dock  inte det faktum att Sverigedemokraterna istället för att lägga ned sina röster gav sitt aktiva stöd till alliansen. Starten på ett samarbete som vi kanske får se mer  av.  Ett samarbete som Per Westerberg öppnade upp för redan den 20 september. SD är   ett högerparti så varför förvånas? Samtidigt har såväl alliansen som de rödgröna sagt att de inte vill ha några uppgörelser med sd.

Proceduren med sluten omröstning  upprepades då andre vice talman skulle väljas.  Sverigedemokraterna ville  ha den posten med motiveringen att de var tredje största block , Sverigeblocket . Hur man nu kan  utgöra ett block med endast ett parti gav (sd) aldrig någon förklaring till.

En minoritetsregering

Något som förvånar är att Fredrik Reinfeldt inte tycks ha insett att han inte längre leder en majoritetsregering.  Det spinn från Reinfeldt, den borgerliga pressen och bloggare  som föregick dagens omröstning är beklagligt.  Priset tog Wykman , MUFs ordförande på Facebook idag:

Totalt respektlöst och utan sans och vett förordas ett diktaturliknande tillstånd då krav läggs på oppositionen att inte sätta käppar i hjulen för alliansen genom att komma med egna förslag.  Alliansen vann knappt över de rödgröna i årets val men fick ingen egen majoritet och begär nu att de rödgröna ska ta ansvar för regeringens politik.  Det håller inte.

Fortsätter dagens röstningscirkus lär politikerföraktet nå nya rekord. Ska den moderatledda regeringen överleva måste de inse att utan majoritet måste förhandlingar och kompromisser ske med oppositionen i viktiga frågor. Tonläget måste bli ett annat.

Tidigare inlägg

Media: AB123 Exp12 SvD123 DN12

Bloggat: Martin Moberg, Ett hjärta rött, Röda Malmö, Jinge, Alliansfritt Sverige, Svensson, Scaber Nestor

Andra om per westerbergalliansen, sverigedemokraterna, talman, socialdemokraterna, politik, samhälle, intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Gubben
13 years ago

Vilket spektakel!
Är det inte dags att inse att uppvisningar detta göder politikerföraktet och får oss vanliga dödliga att ifrågasätta våra folkvaldas omdöme och ansvar.
Den ende som, beklagligt nog, ger ett rakryggat intryck i riksdagen är än så länge Jimmie. Övriga lurpassar på varandra och kikar under lugg på SD.
Alla är nu eniga om att SD ska vara med (som tungan på vågen) i utskotten med motivet att det annars skulle uppfattas som om de skulle manövrerats ut! Häpp! Hm, men i riksdagen då??? Ingen som tror att någon försöker manövrera ut SD där, eller…
Vad är det här för dumheter?

trackback

[…] Sverige , Martin Moberg, Martin Moberg2 Veronica Palm , Röda Berget,  Roger Jönsson,  Annarkia,Helen Pettersson, Johan Westerberg, Sandro Wennberg, Läs fler inlägg på portalerna NetRoots […]

trackback

[…] Thomas och Mikael och Den hälsosamme ekonomisten och Annarkia och Mikael och Tokmoderaten och […]

Erik
Erik
13 years ago

Det var inte bara slarv från de rödgröna. Minst en rödgrön ledamot röstade mot Monas linje. Det är viktigt. Inte bara för att det idag gjorde SDs röster oviktiga.

Även när alla rödgröna lyckas vara i rätt land och hitta till rätt rum så krävs det bara att två av dem går emot Monas linje för att SD skall bli oviktiga. Bara två rödgröna behöver välja att inte arbeta för ökat inflytande för de främlingsfientliga. Två personer som inte vill sälja ut sin heder för kortsiktiga billiga politiska poänger.

trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om SD, Talmansval, Riksdagen, Regeringsbildande, Anpassning, […]

Patrik Johansson
Patrik Johansson
13 years ago

Moderaterna ÄR maktfullkomliga och demokratifiender. Det bevisar dom med sin inställning att man aldrig aldrig ska samarbeta med oppositionen (för de har baciller eller?)

Moderaterna är precis som republikanerna i USA som hårdnackat motsätter sig ALLT samarbete med demokraterna för Barack Obama är inte ”deras president”.

Jag anser att moderaterna är omogna egoister som inte förtjänar makten över svenska folket. Moderaterna har bara konfirmerat min ståndpunkt hittills.