Röstningscirkus när talmannen skulle väljas.

Största blocket vann striden om talmansposten efter långdragen röstprocedur som kan liknas vid rena rama röstningscirkusen. Sverigedemokraterna gav sitt aktiva stöd till alliansen men puttades ned från vågmästarrollen.

Per Westerberg (m) valdes   efter en lång procedur med sluten omröstning till riksdagens talman.  Då Thomas Bodström inte var på plats och en vänsterpartist missade omröstningen hade Alliansen egen majoritet utan Sverigedemokraternas stöd. Det förtar dock  inte det faktum att Sverigedemokraterna istället för att lägga ned sina röster gav sitt aktiva stöd till alliansen. Starten på ett samarbete som vi kanske får se mer  av.  Ett samarbete som Per Westerberg öppnade upp för redan den 20 september. SD är   ett högerparti så varför förvånas? Samtidigt har såväl alliansen som de rödgröna sagt att de inte vill ha några uppgörelser med sd.

Proceduren med sluten omröstning  upprepades då andre vice talman skulle väljas.  Sverigedemokraterna ville  ha den posten med motiveringen att de var tredje största block , Sverigeblocket . Hur man nu kan  utgöra ett block med endast ett parti gav (sd) aldrig någon förklaring till.

En minoritetsregering

Något som förvånar är att Fredrik Reinfeldt inte tycks ha insett att han inte längre leder en majoritetsregering.  Det spinn från Reinfeldt, den borgerliga pressen och bloggare  som föregick dagens omröstning är beklagligt.  Priset tog Wykman , MUFs ordförande på Facebook idag:

Totalt respektlöst och utan sans och vett förordas ett diktaturliknande tillstånd då krav läggs på oppositionen att inte sätta käppar i hjulen för alliansen genom att komma med egna förslag.  Alliansen vann knappt över de rödgröna i årets val men fick ingen egen majoritet och begär nu att de rödgröna ska ta ansvar för regeringens politik.  Det håller inte.

Fortsätter dagens röstningscirkus lär politikerföraktet nå nya rekord. Ska den moderatledda regeringen överleva måste de inse att utan majoritet måste förhandlingar och kompromisser ske med oppositionen i viktiga frågor. Tonläget måste bli ett annat.

Tidigare inlägg

Media: AB123 Exp12 SvD123 DN12

Bloggat: Martin Moberg, Ett hjärta rött, Röda Malmö, Jinge, Alliansfritt Sverige, Svensson, Scaber Nestor

Andra om per westerbergalliansen, sverigedemokraterna, talman, socialdemokraterna, politik, samhälle, intressant.se

7 comments for “Röstningscirkus när talmannen skulle väljas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.