Vem ska hålla i taktpinnen?

På måndag väljer riksdagen talman. En viktig och prestigefylld post som ordförande i kammaren och spindeln i nätet.

Det största partiet brukar ha första tjing på posten. Att de rödgröna  lägger fram en talmanskandidat är och borde vara väntat. Jag upphör aldrig att förvånas över det spinn som dras igång. Med hänvisning till att Mona Sahlin och de rödgröna uttryckligen sagt att allt samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet beskylls nu Mona Sahlin för  lögnaktighet alternativt  en svikare av avlagda löften.

Hur  resonerar man ?

Uppenbarligen ska oppositionen och  i synnerhet socialdemokraterna aldrig kunna lägga ett motförslag till alliansens  i riksdagen. Då får ju Sverigedemokraterna  utslagsrösten och kan agera vågmästare.  Precis så resonerar en rad allians-/högerbloggare efter det att de rödgröna presenterade sin kandidat till talmansposten.   Ska den rödgröna oppositionen sitta med bakbundna händer i fyra år, aldrig lägga motförslag och låta Sverigedemokraterna stå för oppossitionen?  Men hallå där! Det vore att ge taktpinnen till (SD) och därmed ett inflytande utan motstycke.

Sverigedemokraterna är ett extremt högerparti och är knappast kontanta med de rödgröna. I de flesta fall kommer de troligen att lägga sin röst på just alliansen. Så varför denna rädsla att förlora en votering i kammaren?

Sverigedemokraternas inflytande?

Det är djupt tragiskt att Sverigedemokraterna, ett starkt främlingsfientligt och högerextremt parti som står fascismen nära, fått förtroendet att sitta i Sveriges riksdag. Inget av blocken vill göra sig beroende av det partiet. Det är klart uttalat. Det betyder att som jag tolkar det att de inte tänker att gå in i förhandlingar och köpslå med (SD) inför en votering. Förbjuda dem att rösta på endera blocket eller lägga ned förslag för att endast ett ska finnas att rösta på är ren gallimattias. Det skulle strypa riksdagsarbetet och låsa politiken för fyra år framöver. Det är inte oppositionens sak att se till att alliansens förslag vinner voteringarna i kammaren vare sig det gäller val av talman eller andra förslag. Låt istället SD bekänna färg.

Att beskylla Mona Sahlin för svek är att kasta sten i glashus. Man skulle ju lika gärna kunna säga att då alliansen frångått principen om att talmannen ska hämtas från det största partiet har man gett (SD) en möjlighet att agera vågmästare.  Den typen av påståenden leder ingen vart.

Bloggat: Jonas Sjöstedt om att låta SD ge besked; Peter Högberg om vems ansvaret är; Allinsfritt om att bägge blocken riskerar att få stöd av (SD); MarXJ om att någon ljuger; Röda Berget om att det är upp till regeringen; Kjellberg om att spela sd i händerna; Razz om löjliga anklagelser

Media: DN12, SvD 1, AB1, Expr, GP

Andra om  alliansen, sverigedemokraterna, talman, socialdemokraterna, politik, samhälle, intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Sanningen om samhället – 2010-10-02 FM
13 years ago

[…] Linking blogs (6) Martin Mobergs blogg, Mikael Persson, Res Nullius, RazzTyckerTill, Annarkia,Roger […]

trackback
Sanningen om samhället – 2010-10-03 FM
13 years ago

[…] Linking blogs (9) Martin Mobergs blogg, Mikael Persson, Res Nullius, RazzTyckerTill, Annarkia,Aktuella blogginlägg – knuff.se, Roger Jönsson, Peter Andersson – med rätt att […]