Medias makt och politikens irrgångar.

Mona  Sahlins avgång visar vilken makt media har över politiken.

En förtalskampanj som saknar motstycke orkestrerad av Lena Mellin i Aftonbladet och de stora tidningarnas ledarredaktioner måste ha satt spår i opinionen.  En kampanj som till sist nådde ända in i socialdemokratins finrum blev till sist för mycket.

Media som valberedning.

Nu ligger en annan kampanj i startgroparna.  I media spekuleras vilt om vem som blir Mona Sahlins efterträdare. Tänkbara kandidater radas upp och fingranskas. Spelbolagen är med i leken och sätter oddsen.  Intervjuer görs med tänkbara kandidater. Många är de som är intresserade av vem som blir Mona Sahlins efterträdare, inte alltid i omsorg om det socialdemokratiska partiets framtid. Det parti som kan bjuda alliansen stången ser vissa  med skadeglädje skadeskjutas.  En sönderfallande socialdemokrati skulle smaka fågel för borgerligheten. Då kan högerpolitiken sitta i orubbat bo lång tid framöver och högerevolutionen rulla på helt ostört.

90-talets politik lade grunden för utförsbacken.

Naturligtvis finns andra orsaker  till socialdemokratins tillbakagång än medias motorsågsmassaker av Mona Sahlin. Dammluckan öppnades  med   90-talets avregleringar, marknadsanpassningar och alla de små stegen mot mitten. Där någonstans gick  socialdemokratin vilse och tappade  bort delar av sin själ. Den tredje vägens politik   blev en utförsbacke för flera  europeiska partier som nu delar samma öde.

Vägen fram?

Hur hittar det partiet tillbaks till grundläggande värderingar som frihet, solidaritet och jämlikhet och hur ska de värderingarna sättas in i en kontext som ser  lösningar på   de problem som är dagens och morgondagens samhälle? Det är det arbetet socialdemokraterna har framför sig. Vägen dit kommer troligen att  gå via fraktions- och personstrider. Det torde vara  ofrånkomligt. Det är i striden  mellan olika synsätt politiken granskas  och kan förändras.

Tidigare inlägg

Bloggat: Martin Moberg, Svensson, Jinge, Rebellabloggen, Krassman, A Vikström, Sandro Wennberg, Lena Sommestad, Beelzebjörn, Peter Andersson, Röda Malmö

Media: SvD1 DN12 AB1 GP12345 Dagens Arena

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant.se

5 comments for “Medias makt och politikens irrgångar.

  1. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-11-16 FM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.