Ett väntat, nödvändigt och samtidigt sorgligt beslut.

Pressen på Mona Sahlin har ända sedan valrörelsen varit enorm.

Valförlusten och spekulationerna och de senaste dagarnas ryktesspridning i media och från socialdemokratins inre cirklar blev till slut för tung att bära. En sorgligt slut för Mona Sahlin som person som ända sedan tonåren  vigt sitt liv åt socialdemokratin.   För partiet ett nödvändigt beslut  för att rikta fokus mot politikens innehåll istället för person.  Bilden av  ett parti som förlorat fotfäste kunde snabbt övergått i ett parti i upplösning.

Vad händer nu?

Mona Sahlins besked om att hon avgår som partiordförande och inte är tillgänglig för omval på den extra partikongressen i vår var ett politiskt nödvändigt beslut. Om beslutet kan fungera som ett  tryckförband och hindra   det socialdemokratiska partiet fortsatta blodförlust  beror på vad som händer framöver. Fortsatta fraktionsstrider och positionering inför nyval av ledargarnityret kommer att vidga såret.  En diskussion om politik utifrån ideologin och det samhälle som är nu och som kommer   är  den blodtransfusion som ett av Sveriges största  parti behöver för att överleva. De kommande månaderna blir avgörande för om Mona Sahlins beslut blir ett avstamp till förnyelse eller inte.

Man kan hålla förhoppningarna höga om att den politiska omprövningen kommer att dominera, att den nya färdriktningen står i huvudfokus och att partiledningsvalet blir en följd av den omprövningen. Valberedande och maktspel pågår normalt ett valår och i det här läget blir det, mot bakgrund av ”förspelet” inte mindre än tidigare. (Peter Andersson)

Vilken väg väljer socialdemokratin utan Mona Sahlin vid rodret och vem/vilka kommer istället?   Det avgör inte bara det socialdemokratiska partiets framtid utan också hur den politiska kartan kommer att se ut framöver.

Tidigare inlägg

Svd, DN1, AB123, Exp1, GP Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant.se

7 comments for “Ett väntat, nödvändigt och samtidigt sorgligt beslut.

  1. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-11-15 FM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.