Jimmy Åkesson gjorde en slät figur i “Skavlan”.

Skavlan gjorde ett vasst jobb och ställde Jimmy Åkesson mot väggen. Programmet sändes dock vid fel tidpunkt.

Skavlans program i SVT är ett så där lagomt mysigt underhållsprogram på fredagskvällar. Någon skjutjärnsjournalist har den norske programledaren Skavlan    inte gjort sig känd som. Kanske var det orsaken till varför Jimmy Åkesson valde Skavlan för att bereda väg för sitt återinträde i politiken.

Där drog Jimy Åkesson en nitlott. Sd:s propagandageneral gjorde en felbedömnng. Skavlan var väl påläst och  gjorde ett vasst jobb  med frågor som fick Sverigedemokaternas partiledare att tappa masken och framstå som den rasist han  är.

SKAVLANSVTKanske var det så att många som såg programmet inte känner till Sverigedemokraternas nazistiska rötter, inte ser den rasism som är partiföreträdares varumärke  och inte heller ser hur SD ställer grupper mot varandra i sann rasistisk anda. Skavlan lyckades med att visa hur det är ställt både med den så kallade nolltoleransen mot rasism och hur Sd försåtligt ställer invandringen mot välfärden. Ett genidrag av Skavlan att visa SD:s propagandafilm som SVT vägrade visa inför valet.Det är  en vulgär och förljugen propagandafilm där kvinnor iklädda burka ställs mot en ensam pensionär. Ser Du inte att det är rasim frågade Skavlan. En fråga han upprepade vid fler tillfällen alltmedan Åksson låtsades att han inte förstod vad rasism de facto är. Ett tidstypiskt försvar från en rasist.

 Skavlan gjorde ett bra jobb och ställde Jimmy Åkesson mot väggen.Det blev inget fredagsmyspys där Skavlan gullade med Åksson.  Bra journalistiskt arbete där Jimmy Åkesson tvingades svara på frågor och inte tilläts byta ämne.

Var det då rätt att sända intervjun i samband med Åkessons återkomst till politiken efter sjukskrivningen? Jag håller fast vid att det var fel. SVT, ett Public Servic företag   inte ska låna sig till att bli megafon och en del i Svergedemokraternas propaganda och mediestrategi. Programmet kunde ha sänts vid ett senare tillfälle.

image

Dag 28 i #blogg100

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , & Ab & Expr

Please follow and like us:

  2 comments for “Jimmy Åkesson gjorde en slät figur i “Skavlan”.

 1. Maria Nilsson
  28 mars, 2015 at 19:59

  Ordet rasism har ju förlorat sin betydelse för länge sedan. Det betyder att man rasindelar människor och ger de olika raserna olika status.

  Nu handlar det om hets mot folkgrupp men vad är en folkgrupp? Är alla pensionärer en folkgrupp, är alla med burka en folkgrupp osv? Var går gränsen mellan en vanlig åsikt och rasism? Men enligt Annarkia så är detta då typiska kommentarer hos rasister?

  • 28 mars, 2015 at 20:07

   Rasismen kan sägas bygga på en föreställd gemenskap som tilldelar medlemmarna av den gemensamma identiteten en rad egenskaper som andra, ”främlingarna”, aldrig tros kunna ta del av. Man ser också sin egen grupp som mångfacetterad och förenklar bilden av främlingen – ”de” är alla likadana. Rasismen kommer därmed ofta till uttryck i ett vi och dom-tänkande.

   Efter andra världskriget, i takt med att idén med olika biologiska raser blev kontroversiell, har begreppet kultur fått ökad betydelse i rasistiska resonemang. Forskare brukar tala om så kallad ”kulturrasism”. Istället för att utgå från biologi, används kultur som förklaringsmodell till hur människor är och vad de gör. Kultur ses som något fast och oföränderligt. Retoriken och syftet med uppdelningen är dock densamma som när man talar om biologiska raser.

   Stereotypa föreställningar om olika etniska gruppers kultur som väsenskilda och oförenliga med exempelvis den ”svenska” kulturen ligger till grund för kulturrasismen. Kulturer ses som oföränderliga och i mångt och mycket avgörande för en persons egenskaper.
   Källa: http://www.do.se

Comments are closed.