Är ideologin på fallrepet?

Mediebilden  av debatten inom socialdemokratin skrämmer. Så gör också den bild som förmedlas i bloggosfären.

Det verkar som om socialdemokraterna  helt tappat fotfästet.

Släng upp korten och vänd blad skriver Johan Westerholm som om allt ska rivas upp och göras om från början.Varför då inte skrota hela det socialdemokratiska partiet och bygga nytt parti?

Morgan Johansson pekar ut pensions-, fastighets-  och förmögenhetsskatten som det som sänkte socialdemokraterna och passar på att kräva Östros avgång som svarar på kritiken.  Ren populism och avsaknad av vision.

Thomas Östros sticker ut hakan och talar om förändringar i skattesystemet. Är det  verkligen så man börjar om man vill förnya politiken. Skatter ska ju finansiera det man vill förverkliga. Det är väl inte alliansens linje som ska bli socialdemokraternas ändå? Så vad vill egentligen socialdemokratin av idag?

Har socialdemokratin helt tappat fotfästet?

Är inte ideologins grunder fortfarande de samma? Värderingar  om människors lika värde om jämlikhet och solidaritet har väl ändå inte gått ur tiden.  Med ideologin  som utgångspunkt bör debatten föras för att hitta lösningar på  problem som finns i dagens och   morgondagens samhälle. Det är den väg som leder framåt.

Martin Moberg skriver:

Hur vi vill föra ut den socialdemokratiska ideologin och värderingarna i en berättelse som folk känner igen sig i det Sverige vi har idag men framför allt i det Sverige som kommer runt hörnet.

Som Anders Bryhn skriver är det fler än sossar som är intresserade av det som sker med socialdemokratin. Utan en stark opposition som kan bjuda alliansen stången får vi  ytterligare fyra år med högerpolitik och till slut ett samhälle vi inte känner igen eller vill kännas vid.

Senaste inlägg

Media: SvD12, DN123, AB1234, GP1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Nilsson
13 years ago

Viljan och/eller förmågan att rikta blicken 20 år framåt efterlyses. Men mot bakgrund av oviljan att överhuvudtaget analysera vårt nuvarnade samhälle så ska vim inte förvänta oss mer än lappning och lagning a la Östros. S har tyvärr fastnat i en strid mellan bevararna och de mer reaktionära återställarna medan förnyarna har fått träda tillbaka. Det är synd för krafterna finns där men de förlamas och kidnappas av huvudfalangernas höger-vänsterlåsning.

ps. Morgan Johansson hetar han, inte Tommy. Tillhörig återställarna.

trackback

[…] när vi kampanjade i gymnasieskolorna för åtta-tio år sedan” (Johan Ingarö). Se även Annarkia, Marios blogg, Vänsterdebatt, Peter Andersson, […]

trackback

[…] Fredrik och Broman och Annarkia och Tokmoderaten och […]

Lasse W
Lasse W
13 years ago

Det var längesedan jag läste något så klokt från vänsterkanten som Annarkias inlägg. (s)har det svårt just nu. Ibland tror jag att (s) inte är ett politiskt parti i gängse mening utan en ”känsla” – något som sitter i ryggmärgen. Kanske en klasskänsla. Inget som egentligen har med politik att göra. Inte nu längre i varje fall.

Sedan bygger uppfattningar om människans lika värde på kristendomen. Så det är förmätet av en socialdemokrat att tro att (s) har monopol på godhet. Jämlikhet är också något som (s) ska akta sig för att lägga beslag på. I Sverige har det alltid funnits an klangbotten för jämlikhet som accentuerats sedan parlamentarismen infördes. Greven och lantarbetaren har numera en röst vardera. Vad gäller solidaritet är det samma sak som sammanhållning inom arbetarklassen. En rent politisk term som inte ska missbrukas i tid och otid.

trackback

[…] Vad skall förnyelsen i socialdemokraterna innehålla Ibland inbillar jag mig det finns en förväntan att socialdemokraterna skall gå till höger/liberalt håll och släppa sitt arbetararv. Men det finns knappast något behov av ett höger/liberalt parti till. Idag har vi fyra plus ett parti som finns på höger sidan, behöver vi verkligen ett till. Men det är klart att det bästa sättet att neutralisera dom socialistiska idéerna är utplåna dom socialistiska visioner hos det parti som har stört möjlighet att gemomföra dom och den största folkligheten i Sverige. […]

trackback
Eget ansvar och Bonniers mediedominans | Anna Vikström
9 years ago

[…] bloggare skriver: : Brita Sethson är arg,  Annika Högberg, gillar Kielos krönika Annarkia undrar om socialdemokraterna har tappat fotfästet, Marios blogg har många bra frågor […]