Nu vässa(s) pennor och slipas knivar.

Vad vill egentligen socialdemokraterna av idag? En diskussion om person eller en diskussion om politikens innehåll?

Politikens innehåll är starkt förknippat med person. Båda dörrarna  bör därför hållas öppna och vädras ut.  Mona Sahlins utspel igår där hon ställde sig bakom SSU:s krav på att hela partistyrelsen bör ställa sina plaster till förfogande riskerar att fastna i en fråga om personer. Stridsknivar slipas och olika falanger rustar sig för strid. Nu vädras hela byken i offentlighetens ljus. Förlamningen efter valförlusten har släppt och fram bubblar  vrede och frustration över att för andra valet i rad ha puttas bort från maktens taburetter.

När det började

Socialdemokratins kräftgång började för ett par decennier sedan. På nittiotalet då partiets politik så sakteliga började sin marsch mot mitten eller om ni så vill högerut. Sparkrav, nedskärningar, avregleringar och en nedmontering av välfärden  och punkteringen av den fulla sysselsättningens politik var början till den utförsbacke vi ser idag. Att klippa rötter får konsekvenser.  Det som en gång blomstrade så kraftfullt förlorar näring och vissnar ner. Hur den plantan ska få ny näring är  och vilka blommor som ska lysa vad diskussionen borde  handla om.

Olika grupperingar

I ett  stort parti som det socialdemokratiska är det ofrånkomligt att det finns flera olika grupperingar och viljor. När dammluckorna har öppnats  vädrar många morgonluft och en öppen maktkamp om positioner kan ta sin början . En kamp som kan kväva  en fördjupad diskussion om vilken väg som är den rätta kusen.  En fortsatt förflyttning högerut,   en väg tillbaks till rötter eller finns det fortfarande en tredje väg?

DN skriver  om Operation utrensning. Aftonbladets ledare använder istället ordet skuggspel:

I går kom äntligen beskedet att Mona Sahlin vill att Socialdemokratins ledning, inklusive hon själv, ska ställa sina platser till förfogande […] I verkligheten hänger gårdagens besked nämligen ihop med de anonyma avgångskrav som ställts på partisekreterare Ibrahim Baylan och partiets ekonomiska talesperson Thomas Östros. I verkligheten spelar Mona Sahlin och hennes närmaste medarbetare nu ett spel via media som handlar om att Baylan och Östros ska få skulden för valförlusten. Mona Sahlin slåss för sin politiska framtid och det är inget fel med det.

Hur  kampen slutar kommer att påverka den politiska kartan långt framöver.

Bloggat: HBT-sossen, Martin Moberg,Johan Westerholm, Tokmoderaten, Svensson, Jinge

Media: SvD123456789 DN1234, Expr123, AB1345, Dagens Arena

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
13 years ago

Bra ordat om maktkampen bland sossarna.

kalle
kalle
13 years ago

maktskifte en förutsättning för vägen framåt

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  kalle

vi får se vad som händer på det krismöte (S) kallat till i morgon
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-haller-extramote-i-morgon_5653719.svd

trackback

[…] Ologopol, Monopol, Politik, Dominans, Styrning, Opinion, Journalistik, Mediekritik Läs gärna annarkia, rick, jöran, ingsoc, lasse, claes och k&å ex12 dn12 ab12345 Etiketter:Bonnier, […]