Är en humanare sjukförsäkring inom räckhåll?

En utsträckt hand från de tre rödgröna partierna om en förändring av sjukförsäkringen i en mänskligare riktning redovisas i dag på debattsidan i Dagens Nyheter.

Artikeln är undertecknad de tre partiledarna tillsammans med partiernas talespersoner i sjukförsäkringsfrågor.

I dag föreslår vi två förändringar av sjukförsäkringen som vi menar kan undan­röja de svåraste konsekvenserna
För det första behöver dagens absoluta tidsgränser i sjukförsäkringen omgående ersättas med en individuell bedömning. Givet­vis ska det vara tydligt att alla som kan ska komma tillbaka i arbete. Men det bör vara lika klart att människor som är sjuka och saknar arbetsförmåga ska ha rätt till ersättning från sjukförsäkringen.
För det andra behövs en individuell prövning av arbetsförmågan som utgår från den sjukskrivnes situation, förutsättningar och möjligheter. Den individuella prövningen ska ersätta den tvingande prövningen mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar.(DN)

35 000 sjuka har utförsäkrats och lika många står på tur. En situation ovärdigt ett land som vill kalla sig för välfärdsland. Sjuka slängs ut och tvingas till socialkontoret. Oron för ekonomin kan inte bara försvåra utan i också hindra ett tillfrisknande. En fyrkantig försäkring där individen inte ryms. En skamfläck för Sverige.

Partilojalitet kontra mänskliga hänsyn

Kommer Fredrik Reinfeldt och  regeringen att ta tag i den utsträckta handen eller ska sjukförsäkringen  få fortsätta att spoliera människors livssituation? De enskilda fallen som regeringen envisas att kalla utförsäkrade svårt sjuka människor börjar bli många nu.  Ulf Kristersson och moderaterna har sagt att sjukförsäkringen ligger fast medan politiker bland de andra allianspartierna kritiserat försäkringen. Frågan är om de delar de rödgrönas syn på lojalitet:

Lojaliteten med de människor politiken är till för måste vara större än parti­lojaliteten med en regeringspolitik som så uppenbart har nått vägs ände när det gäller att försvara ett system som blev fel.(DN)

Fortsatt samarbete

Inom parentes kan konstateras att det rödgröna samarbetet fortsätter om än i annan form än tidigare.I viktiga frågor som sjukförsäkringen en nödvändighet för att kunna bjuda alliansen motstånd.

Tidigare inlägg

Bloggat Peter Högberg, Ilsemarie,
Andra bloggar  om , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
13 years ago

Här är några fler exempel på ’enskilda fall’ som blivit många hundra! http://pillaren.wordpress.com/2010/10/25/nagra-enskilda-fall/