Regeringen förde väljarna bakom ljuset.

I den moderatledda regeringens budget framgår tydligt vilken människosyn som ligger bakom försämringarna i socialförsäkringarna. Arbetslösa är lata och sjuka är egentligen friska nog att jobba. Så här står det:

”Tillsammans med förändringarna i arbetslöshets- och sjukförsäkringen minskar jobbskatteavdraget
trösklarna in på arbetsmarknaden.Därmed stimuleras människor till ökad arbetstid då marginal- och tröskeleffekter sänks, framför allt för låg- och medelinkomsttagare”.

”Stora förändringar, likt sjukförsäkringsreformen, kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Regeringen kommer fortsatt att följa utvecklingen och avser att se över om
regelverken och deras tillämpning fått icke avsedda konsekvenser för enskilda individer”.

Inte så konstigt att Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister (m) säger till ekot att” sjukförsäkringen ligger fast”. Tidsgränsen ska inte ändras och endast detaljer behöver justeras. I budgeten tonas konsekvenserna av sjukförsäkringsreformen ned genom att hänvisa till enskilda individer. Frågan om hur många enskilda fall som behövs, 10 000, 50 000 eller fler innan regeringen kan se den verklighet som utförsäkrade sjuka ställts inför. De är många, många och fler blir det.

Är det den här politiken alliansen fått mandat att föra i sin position som minoritetsregering. Tillåt mig tvivla på det. Glöm inte vad Reinfeldt dagarna före valet lovade den svårt sjuka Annika Holmquist . Han fick t om chefen för försäkringskassan att uttala sig. Dagen efter valet meddelades Annika att beslutet står fast. Hon ska utförsäkras och ställas till hela arbetsmarknadens förfogande.

I valets slutskede sa samtliga alliansens partiledare att sjuka ska kvarstå i sjukförsäkringen. Efter valet vet vi vad som gäller. Tidsgränsen kvarstår. Husmark-Perssons promemoria till Kristersson hamnade den i papperskorgen?

Tidigare inlägg:

Bloggat: Anna Vikström,Peter Andersson, Martin Moberg

Media: AB1,2, DN,1SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
13 years ago

Falsk varudeklaration skapar sprickor i trovärdigheten.

Marta Berglund
Marta Berglund
13 years ago
Reply to  Anton

Den moderna rånaren är utbildad, omaskerad och bär kostym… Moderaterna, Radiotjänsten, höjning på hyran varje år, elpriser, kommer du på någon mer? Jag blir rånad varje dag!

Ma
Ma
13 years ago

Det är bara att konstatera att de ljuger stort i sjukförsäkringsfrågan…