Panik i de blå leden?

Har alliansen fått panik? Det verkar inte bättre. Först ett fjuttigt tilläggsanslag  till tågtrafiken som sågats rakt av. Idag fler plåster på en sjukförsäkring som bör göras om och göras rätt.

Ulf Kristersson presenterar idag på DN-debatt tillsammans med övriga allianspartners  justeringar i den sjuka sjukförsäkringen som formligen mosas sönder. 

De som utförsäkras från tidsbegränsad  sjukersättning och nollklassas får nu en särskild sjukpenning, som ligger på samma nivå som de hade under arbetslivsintroduk-tionen (223 kr/dag). De får också möjlighet till ett bostadsstöd ”som tar hänsyn till försörjningsbörda”. De som berörs erbjuds alltså en ersättning som i bästa fall landar strax över existens-minimum. Vad som händer med dem som hittills nollklassats, till följd av de orimliga regler som nu justeras något, framgår däremot inte av DN-artikeln.

(citat  från LO-bloggen, läs hela analysen här )

Sverige har OECD:s hårdaste sjukförsäkring då en sjuk oavsett sjukdom och läkarintyg prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. Den bortre tidsgränsen nämns inte av Kristersson och kompani. Istället fastställs att det är arbete som gäller  oavsett sjukdom. Det är det som är arbetslinjen. Arbeta bör man även om man inte kan.  Ett nytt undantag läggs till listan av övriga-

det behövs ett något ökat utrymme för individuella bedömningar. En regel införs därför – utöver de undantag som redan finns – som anger att om det vore oskäligt på grund av sjukdom att en person lämnar sjukförsäkringen, så ska han eller hon stanna i sjukförsäkringen. (Kristersson mfl i DN)

Låter ju bra vid första påseende. Men vad betyder egentligen oskäligt i sammanhanget. Vem bedömer det? Patientens läkare eller en som inte ens träffat den sjuke så som görs i dagsläget.

Sista punkten i debattartikeln från Kristersson mfl pekar på det enkla faktum att en försäkring som inte fungerar inte förtjänar någon respekt.

Tilltron till sjukförsäkringen behöver stärkas. […] Vi vill nu starta ett brett upplagt arbete, inriktat på att stärka förtroendet för hela kedjan av beslut i sjukförsäkringen.

Tacka sjutton för att tilltron är svag när försäkringen visat sig vara rena rama ättestupan för svårt sjuka. Reklamkampanjer och lappande lär inte stärka  något förtroende för en försäkring som lett till utförsäkring av svårt sjuka. Svårt sjuka som definitivt inte är några enskilda fall.

Är det någon som förundras över att Reinfeldt inte vågar ta en debatt med Håkan Juholt. Ger istället en bortförklaring som är alltför genomskinlig .

Skriv på protestlistor mot de nya sjukreglerna
Påskuppropet
Ett upprop om att riva upp sjukförsäkringen

Bloggat: Martin Moberg, Ilsemarie, LO-bloggen, Johan Westerholm

Media: Svd67DN12345, Svd1234, Svt1, AB123, E24, Smp, GP, Ex
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i minsta detalj av rikets första dam – fru Reinfeldt. Man kan också undra om det uppstått panik i de blå leden? Plötsligen ska man både ändra sin politik när det gäller sjukförsäkringsreglerna och […]