På stället marsch.

En budget på stället marsch med en aning valfläsk inbakad.

Regeringen ”fortsätter att arbeta för att stärka arbetslinjen och minska utanförskapet”. Samma löfte som efter 2006 års val. Hur det gick med det vet vi. Riksrevisionsverket är tveksamma till huruvida regeringens jobbpolitik skapat jobb, något de inte andades om före valet.   Enligt nyliberal ekonomisk teori var tanken den att människor som har det svårt kan tänka sig att ta vilket jobb som helst. Det var tanken med försämringarna i sjuk- och arbetslöshetsersättningen. På köpet uppstår en låglönemarknad som arbetslösa får hålla till godo med.

Teorin krockade med verkligheten.

Arbetslösheten är fortsatt hög och köerna till socialkontoren har blivit längre.  Hur arbetslösheten ska minska med hjälp av jobbcoacher utan en politik som som leder till nya jobb finns inget svar på. Dagens Nyheter höjer rösten och säger:

-Med sådana överskott i slutet av mandatperioden kommer regeringen inte att ha något att skylla på ifall den inte lyckats bidra till att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen under den här mandatperioden.

Vad händer när moroten försvinner?

Utan fler jobbskatteavdrag och med stagnerade löner och ökade avgifter för vård och omsorg blir det kanske inte så mycket kvar i plånboken. Förra mandatperiodens  jobbskatteavdrag blir svåra att upprepa  och  i årets budget ligger man lågt med löften i den vägen.   Visserligen avser regeringen att sälja ut Telia och Nordea med en rejäl vinst.  Pengar som de facto redan intecknats i tidigare jobbskatteavdrag som främst gynnat de som har mest men också förstärkt plånboken hos låg- och medelinkomsttagare.En plånbok som i slutänden  bara har småmynt kvar.

Plus i kanten för att pensionärerna får behålla mer av sin intjänade lön. Storsatsning på miljön med  bonus till   de som köper miljöbil i halvmiljonklassen.  Kul för de som har råd men knappast något som påverkar miljön.

Tidigare inlägg

Bloggat: Jinge, Peter Andersson, Martin M, Ulf Vargek

Media: AB12, ExprSvD, DN1

Andra om , , , , , , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments