FRA kan ta sig in i din dator.

Vem vet? Du kanske just blivit hackad när Du sitter vid din dator och det av inte vem som helst.


NSA+FRAVi har blivit blåsta och det rejält.Vem minns inte hur Fredrik Reinfeldt och de andra som såg till att ge FRA fria händer till massövervakning lovade att allt skulle gå schysst till.

Endast utländsk trafik sas det och regler som  skulle säkerställa att informaitonen inte missbrukades. Nu vet vi hur det gick med det! lämnar över all data oberaretad sådan till NSA. Inte nog med det utan idag nås vi av budskapet om att FRA ägnar sig åt hackning i samarbete med NSA.
Uppdrag granskning redovisar ikväll flera fakta i målet baserat på hemliga dokument från Edward Snowden.

Enligt dokumenten, som kommer från Edward Snowden, har Försvarets Radioanstalt,FRA, också tillgång till en enorm amerikansk övervakningsdatabas.

–Det framgår av dokumenten att en av de punkter som NSA och FRA arbetar mest intimt kring är det som i dagligt tal kallas för hackning, det vill säga att man angriper internetanvändares datorer i syfte att ta över dem för att kunna se vad de skriver på sina tangentbord, lösenord och annat, säger Uppdrag gransknings reporter Fredrik Laurin.(SR)

Som tack och för att underlätta bearbetningen av all data som samlas in har FRA fått ta del av en programvara kallad Xkeyscore. Ett infernaliskt program som gör att FRA kan bli otäckt närgångna

Där går det att se vad den övervakade användaren gör på internet: e-post, surfhistorik och eventuell aktivitet på sociala medier.(SR)

Inte för att undertecknad gör vare sig något olovligt eller är särskild hemlig menjag vill inte ha FRA  bakom axeln är jag sitter vid min dator. Varenda nedslag på tangentbordet kan om någon så önskar på FRA lyssnas av. Vem vet hur så kallad överskottsinformation kan komma att tolkas eller användas.

Det  blir bara värre och värre. I en demokrati måste det finnas tillit och den personliga integriteten vara skyddad. Vart är vi på väg? Finns det något ord som beskriver det tillstånd vi nu hamnat i tack vare politiker som tryckte på ja knappen när FRA-lagen infördes? Vilka de är vet vi och det utan någon som helst övervakningsutrustning. Än så länge har vi val vart fjärde år…

Media: AB,DN1234567Idg12,Ny Teknik, SvD12345,SR12 & A Romelsjö,  A Troberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Sid
Sid
10 years ago

UGs granskning av FRA var ett intressant program, men det gav egentligen inget.
Alla normalt funtade människor vet ju att varken FRA eller NSA kan kommentera det som presenteras i ett TV-program. Sett i skenet av att det gått månader sedan Snowden flydde till Hong Kong med de dokument han kopierat under sin tid som konsult hos Boose Allen Hamilton, har det funnits mycket gott om tid att producera dokument som sedan kan presenteras som äkta dokument från NSA. Ingen kommer ju att bekräfta eller dementera dokumentens äkthet. Om det är frågan om dokument som härstammar från NSA behöver inte innehållet vara korrekt. Det kan ju exemplevis vara dokument som producerats för att spåra läckor, med tanke på innehållet kan de i så fall vara säkra på att journalister kommer att publicera dokumenten så snart de blir kända och genom att spåra dokumentens väg kan läckor hittas.
Om vi sedan skall diskutera signalspaningen roll i det moderna samhället så anser jag att våra samhällen behöver signalspaning eftersom vår moderna kommunikationsteknik kan användas till att leda terrorism, omstörtande verksamhet eller till att störa eller slå ut viktiga samhällsfunktioner.
Jag skall ta några exempel. Först vill jag nämna den sk ”Heta Linjen”. Innan ”Heta Linjen” var känd av våra myndigheter användes den vid ett tillfälle till att samla mängder av ungdomar till en plats. Det kunde lika väl ha varit sabotörer av något slag som lät sig ledas på detta sätt. Ett annat exempel är när de från ett studentrum ledde upplopp i Göteborg med hjälp av modern kommunikationsutrustning. Media har berättat om hur anrikningscentrifuger i Iran kunde störas med hjälp av skadlig programvara, det skulle kunnat vara vår elförsörjning, vår fjärrvärme, vår vattenförsörjning eller något annan viktig samhällsfunktion som stördes på detta sätt. Mitt sista exempel är när ledare för en ”befrielserörelse” ledde inbördeskrig från en lägenhet i en Stockholmsförort. Därför måste vi förstå att vår moderna kommunikationsteknik kan användas till att skada vår demokrati och vårt samhälle är mycket sårbart i detta avseende. Därför behövs signalspaning och kunskapsuppbyggnad om hur vi kan förebygga skador.
Det jag tycker är mycket viktigare än att klaga på FRAs signalspaning är att vår lagstiftning borde förbjuda all otillåten befattning med uppgifter som samlats in från eller med hjälp av modern kommunikationsutrustning och att straffen för de som bryter mot detta var hårda. Slutligen hoppas jag att jag är övervakad och att berörda myndigheter ger mig en hint om jag gör något olämpligt eller om jag är utsatt för någon fara.

Anton
Anton
10 years ago
Reply to  annarkia

Dagens Arena uttrycker det bra:
”Svenska FRA:s uppgift är att skydda Sverige mot i första hand yttre hot och det finns formella begränsningar av vad man får göra. Men vad händer om man lever i ett intimt samarbete med NSA som spanar på allt och alla, likt en digital jätten Gluff-Gluff?”

Annarkia
10 years ago
Reply to  Anton

Det faktum att underrättelsetjänster behöver mer och mer information om oss för att”skydda oss” borde stämma till eftertanke.

Ano Nym
Ano Nym
10 years ago
Reply to  Sid

Med den fascistiska logiken kanske du faktiskt själv är en fara, tillsammans med många andra. Det största problemet med demokrati är ju att den kan avskaffa sig själv.

Vad skulle hända om ”terroristerna” inte är en del av folket, utan de som väljs in, kanske för att väljarna inte vet deras natur, och/eller för att de blivit lurade av media. Folk är inte så smarta som man tror.

Det har hänt förut. Det finns ingen anledning att tro att det inte kan hända igen. Det som inte har hänt förut är att de redan i förväg haft ett komplett åsiktsregistreringssystem, komplett även med redan uppbyggda åsiktsregister, i verktygslådan.

Du kommer inte att få veta om du skrivit något olämpligt, om det inte råkar vara så olämpligt att det befogar ett gripande. Det ligger också i FRA:s och NSA:s natur.

Det viktiga i det sammanhanget är att det som inte alls är olämpligt att skriva idag, sparas i register i tiotals år, och kan plockas fram mycket senare. Det som inte var olämpligt att skriva idag är kanske då så olämpligt att man får gratis helikoptertur till Guantanamo och boende för resten av livet, komplett med ”förhör”.

Även om det inte går så illa, kan databaser läcka, och det man skrev, som bara FRA och NSA skulle veta vem som skrev, kanske blir helt publikt med namn och allt. Det kan få konsekvenser som t.ex. sparken, vräkning, att vänner blir ovänner, eller till och med att släkten blir ovänner. Inte bara beroende på vad man skrivit, utan också hur det tolkas i olika sammanhang.

Dessutom är övervakningen värdelös för sitt syfte, att fånga terrorister: http://christianengstrom.wordpress.com/2013/09/08/var-ar-alla-domda-terrorister-som-fra-hittat/