Övervakad till tusen.

Vad det är som driver  myndigheter att ha både hängslen och livrem på för att garantera en total kartläggning av oss alla ?

Först kom FRA, sedan IPRED och den 1:a maj började datalagringsdirektivet att gälla. I morgon ska riksdagen rösta om vem som får tillgång till den  information som samlas in via datalagringsdirektivet och när.  Information om var du befinner dig, vem du ringer och sms:ar och när vi loggar in på nätet ska numera sparas i sex månader.

Om regeringen vill värna vår personliga integritet borde morgondagens omröstning handla om hur man kringgärdar polisens  möjligheter att ta del av sådan information. Men nej, det är precis tvärt om. Förslaget finns att ta del av på riksdagens hemsida. Lagförslaget innebär att polisen kan få ut abonnemangsuppgifter även för bötesbrott. Det räcker t om  att polisen anser att de kan förebygga brott för att informationen ska lämnas ut utan någon som helst domstolsprövning. Om det är ett felaktigt beslut drabbas en oskyldig  och hängs i värsta fall ut i media.

Många kanske tänker ”men jag har ju inget att dölja”. Varför ska vanligt folk bry sig om det här?

– Dels därför att polisen kan handla i gott uppsåt men feltolka informationen, vilket leder till att oskyldiga drabbas.

– Det andra är att jag menar att personlig integritet har ett egenvärde. Man har inget att dölja men man stänger ändå toalettdörren efter sig. Ens integritet har ett egenvärde även om man inte gör något fuffens. (Mark Klamberg i Aftonbladet)

En folkpartist kommer att slå bakut och rösta nej till förslaget. Det är nog så hedervärt. Vad jag inte kan undgå att fundera över är om som nu i det här fallet folkpartiet tillåter en dissident för att på så sätt framstå i bättre dager. Hur som, anser vi att den personliga integriteten är viktig att slå vakt om kan vi ju alltid när vi går till rösturnorna nästa gång ha i minnet vilka som röstade för förslaget. De två partier som reserverat sig mot förslaget är miljö- och vänsterpartiet.  Socialdemokraterna sluter med andra ord upp på regeringens sida.

Bloggat: Anna Troberg, Jinge,

Media: ab1, dn12svt , gp, svd123
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Hyena, Johannes Blogg., Mikael Persson, Ann Helena Rudberg och Ledarredaktionens bl…, annarkia, Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponLike this:GillaBli först att gilla denna post. Det […]