Europa mot avgrunden?

Den väg som EU valt för Europa till avgrunden .

Det säger nu nationalekonomen Stefan de Vylder. Vad han syftar på är den hårda  åtstramningspolitik som tvingats på länder  som Italien, Spanien, Frankrike och Grekland. Länder med stora budgetunderskott som påverkat euron negativt.

Vård och omsorg ska säljas ut till riskkapitalbolag är EU-elitens ultimatum till Grekland . Löner ska sänkas och välfärden bantas. Känns det igen? Det är precis det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kallar ansvarsfull ekonomisk politik här i Sverige.  Nu underkänns den politiken inte bara av greker och fransmän utan också av alltfler ekonomer.  Schumannplanens vision  som syftade till att binda samman Europas ekonomier  för att säkra freden har förlorat  när politiker försöker skapa ett Storeuropa, ett nytt tusenårigt rike.

Faktum är att ingen regering i något euroland som utsatts för väljarnas dom under krisåren har fått förnyat förtroende: Irland, Portugal, Nederländerna, Frankrike, Spanien och Grekland. Italiens regering föll av blotta trycket, utan val. Tysklands Angela Merkel ser kanske stark ut nationellt, men hennes parti har tappat stort i de delstatsval som hållits.

– Detta är alldeles uppenbart en systemkris. Alla länders väljare förkastar effekterna av eurons felkonstruktion. De ekonomiska ofullkomligheterna får nu väldigt stora politiska konsekvenser och kommer att få stora konsekvenser för EU-samarbetet.

– Det hemska är att det här visste man innan, men man valde att blunda.(DN)

Det är dags för en ny New Deal om inte Europa ska ska hamna på avgrundens brant. En expansiv politik som skapar jobb . Den politik EU föreskriver leder oss in i fördärvet med ökad fattigdom i arbetslöshetens spår och skapar grogrund    för högerextremistiska rörelser. Än en gång.

Trygghetssystem som monteras ned eller sänkta arbetsgivaravgifter eller löner  skapar inga nya jobb vare sig i Grekland eller Sverige. Det handlar inte om bristande vilja att ta ett jobb för den som är arbetslös.  Det saknas helt enkelt arbetstillfällen.Några sådana har vare sig jobbskatteavdrag, sänkta arbetsgivaravgifter  eller utförsäkring av sjuka skapta i vårt lant. Det är en politik som medvetet bidragit till en gigantisk överföring av pengar från de som har minst till de som har mest.  Helgens valresultat i Frankrike och Grekland  ses av många som ett underkännande av den sortens politik.

Ökade ekonomiska klyftor är ett politiskt vågspel och gynnar inte ekonomisk utveckling.Nu är det dags att även vi sätter ned foten och säger stopp för fortsatt nyliberal experimentverkstad.

Lästips: Vem röstade på Hollande? Kildén & Åsman

Bloggat: Nemokrati, Pepprat RödGröntSvensson,

Media: Svd 1, 2, 3,Dn 1, 2, 3,4, 5, 6, 7, 8, GP, SVT, SR, AB1, 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Schlaug, Svensson, Kilden&Åsman, annarkia. […]

anita
anita
12 years ago

Ett systemskifte, ja, men kanske det är dags att, i stället för att titta bakåt och mot expansion, så kanske den gamla världen är mogen för att göra ett BRAND NEW DEAL: inse att arbete inte är det enda saliggörande allena. Acceptera att vi har nått tekniska nivåer där människan gjorts överflödig. Upphöra med den trångsynta inställningen att skatt nödvändigtvis måste tas från inkomster. Böja oss för att vi nåtts väg ände där vi misshandlar vår miljö på ett oacceptabelt sätt.

Med andra ord: Påbörja den nödvändiga omställningen till ett samhälle som inte styrs av marknadsliberalism och tillväxt. Förr eller senare kollapsar det rådande systemet. Frågan är inte OM utan NÄR. Kanske har kollapsen redan börjat? Hur många tror på ekonomernas och politikernas tal om att det snart vänder?