Ombytta roller?

Carl Bildt har tillsammans med fem ministrar rest till Sydafrika för att delta i Världsekonomiskt forum om Afrika. Alla vill ta del av den tillväxt som Afrika nu visar prov på. Frågan är på vems villkor?

  Vilken bild av Afrika  har Du? Har Du samma mörka bild som mina elever?När de fick fundera över en bild med en gråtande svart pojke blev svaren.

Fattig, svälter, rädd, på flykt, hopplöshet.

En enstämmig mörk bild av Afrika. Det tog en stund för eleverna att ta in att  pojken grät då han slagit i knät i en fotbollsmatch med kompisar på en bakgård.En annan bild visade en ung grabb som stod vid ett taggtrådsstängsel.

Fånge,flykting spekulerade eleverna.

Grabben tittade in över en hage med betesdjur visade det sig. Två bilder som gav upphov till en diskussion om varför Afrika oftast förknippas. med fattigdom, hungerkatastrofer och konflikter när det egentligen handlar om en kontinent med ett 60-tal unika länder.

Bilden av Afrika  håller så sakteliga på att förändras.  För dagens unga portugiser är ex Angola en räddning i ett land hårt drabbat av kris. I dag bistår Angola sin fd kolonialherre Portugal ekonomiskt och portugiser söker nya karriärer i Luanda och Maputo.

Visst stämmer det att Afrika fortfarande har problem med hiv, underskott på demokrati, hunger och politisk oro i vissa områden. Att antalet konflikter har minskat kraftigt, att utveckling, utbildning och infrastruktur utvecklas snabbt, och att miljontals människor har blivit medelklass är dock fakta som inte tycks nå fram till oss i lika storutsträckning.(Gör affärer med Afrika nu, Sida)

Av världens snabbast växande ekonomier finns sex av tio i Afrika.Kinesiska investeringar har följts av amerikanska och europeiska. Svenska investerare och företagare står i dörröppningen och vågar inte ta steget in. Det vill Carl Bildt ändra på. Det gäller att hoppa på tåget innan det rullat förbi. För att det ska lyckas måste bilden av Afrika som en krigshärjad, svältande kontinent ändras. En enorm marknad i paritet med Indiens och Kinas kan annars gå svenska investerares och företagares näsa förbi.

Afrika är och har alltid varit en av våra rikaste världsdelar när det gäller råvaror och metaller. Inte att förglömma arbetskraft. Kolonialtidens plundring pågår fortfarande. Afrikas rikedomar har forslats ut från Afrika utan att befolkningen fått ta del av de inkomster som dessa rikedomar betingat. När nu politiker och företagare samlas i Sydafrika för att utröna hur de kan ta del av en växande marknad kan man bara hoppas på att neokolonialismen sidsteppas  och att utbytet kommer att ske på afrikanernas villkor.

Bloggat: Jinge på bilderblogg.se

Media:  ab sr dn1  svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

———

Bilderna som nämns har jag på annan plats och återkommer

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Carl Bildt, World Economic Forum, Afrika, Lundin Oil, Sydafrika, Regeringen, Politik, Historia, Imperialism ab12345 sr123 dn1234 svd123 Annarkia […]