Ökad ojämlikhet inom vården.

Valet i Västra Götaland handlar om   vilken sjukvård vi ska ha i framtiden.

Vård på lika villkor är vad vi förväntar oss. Ingen ska behandlas sämre pg av socioekonomisk status. Så borde det vara men idag är det en myt. Högutbildade får bättre läkemedel och behandlingar. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter gjort av svensk sjukvård:

De skillnader som syns i dag förkom inte i mätningar på 1990-talet.

[…]

När det gäller antalet läkarbesök skiljer sig Sverige från en rad andra OECD-länder, där de mest sjuka oftare går till doktorn än de relativt sett friskare höginkomsttagarna. I Sverige är det tvärtom de med hög inkomst som konsumerar mest sjukvård, vilket strider mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf att vården ska prioritera de med störst behov.

De som har gott ställt är friskare men går ändå oftare till doktorn än fattiga och får också bättre vård  En ojämlikhet som enligt Socialstyrelsen ökar.

Privatiseringen gör att de som har råd att betala går före i kön. Ett besök på ett privatsjukhus hos en specialist kostar mellan 750 – 12 000 kronor. En magnetröntgen av ryggen 4000 kronor. Har Du inte råd får Du vänta och det är inte säkert att Du överhuvudtaget får träffa en specialist.Privatiseringen och nedskärningar  har skapat läkarbrist på sjukhusen . Köerna växer.

Det fria vårdvalet förutsätter individer som är starka nog att driva sin sak säger Bo Burström , professor i socialmedicin vid Karolinska institutet:

– Risken finns annars att man skapar ett ökat avstånd mellan dem som är informerade och dem som inte är informerade (DN)

En förutsättning för att det ska erbjudas lika vård för alla och ges efter behov till alla är att vården sker i offentlig regi utan inslag av marknads- och vinststyrning. Det är detta valet i Västra Götaland handlar om.  De borgerliga partierna med moderaterna i spetsen  vill  öka utförsäljningen och privatiseringen  och vurmar för det fria vårdvalet .

Bloggat: M Moberg, Krantz, Svensson, Jämlikhetsanden, Peter Andersson

Media: DN1234, Di, Ex12 GP1234, Svt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments