Bita ihop eller betala och gå före i vårdkön.

Håller sjukvården på att fallera? Media rapporterar från och till om långa väntetider och sämre tillgänglighet.

En bild som inte alls stämt med mina möten med sjukvård i det landsting jag tillhör. Jag minns den dag jag fick min cancerdiagnos. En vecka senare låg jag på operationsbordet med dubbel förtur trots att det var mitt i julhelgen . Ett fantastiskt bemötande som fick mig att ta kampen för ett tillfrisknande.  Några ortopedoperationer efter idrottsskador med samma snabbhet och bemötande.Det var då det.

I dagsläget ser situationen annorlunda ut. Något har hänt. Får Du besvär med ryggen är det kört. Magnetröntgen är det inte tal om första halvåret.  Den kan ju läka av sig själv och då är det bortkastade pengar sa min läkare. Ja, jag talade inte med henne om min onda rygg. Märkte att det knappast var någon idé och tänkte det går väl över. Efter några månader kunde jag inte stödja på foten och nödgades ta kontakt igen.  Ordinationen blev att köpa bra skor och skaffa inläggssula.  Att hela benet värkte och delvis domnade var inte intressant. Diagnosen blev hälsporre likt förbannat och inte en tanke på att det var ischiasnerven som kunde vara i kläm. Efter några månaders besvär lättade värken och jag kunde ta min  första promenad utan att halta. Vilken känsla. Efter en kort besvärsfri period sätter värken igång igen med störd nattsömn och rädslan för att inte kunna gå normalt igen kryper på. På vårdcentralen blir beskedet att tiderna är slut och jag rekommenderas att försöka nästa vecka. Om jag då har turen att få en tid kanske läkaren skriver en remiss till specialist med väntetid sisådär några månader. Men jag kan ju alltid söka privat det är ditt val säger sjuksköterskan i telefon samtidigt som hon viskar att det inte finns någon ryggspecialist som är anknuten till Landstinget.

Valet är att vänta och se om jag kan få den vård jag är berättigad till eller få vård av ryggspecialist på privatsjukhus på momangen. Ett lätt val för den som har råd att betala. 1200:- för en konsultation och 4000:- för magnetröntgen. Vad en operation om det skulle visa sig nödvändigt kostar vågar jag inte ens tänka på.

Så ser det ut i  Sverige av idag. Har Du råd får Du den vård som behövs utan väntetid. Om inte får Du snällt ställa dig i kön bita ihop och försöka få vardagen att fungera ändå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 comments for “Bita ihop eller betala och gå före i vårdkön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.