Nyckeln till friheten?

Äntligen kom bekräftelsen på att de två svenska journalisterna benådats och blir fria efter 14 månader i etiopiskt fängelse.

Martin Schibbye och Johan Persson vågade risken för att undersöka vad som skett i provinsen Ogaden-provinsen där oljebolaget Africa Oil, ägt av Lundgruppen varit verksam. Ett mod som kunde ha kostat dem 10 år av deras liv i etiopiskt fängelse. De fick statuera exempel för att avskräcka andra att fritt rapportera om   hur regimen tillsammans med västerländska bolag agerat  i jakten på olja.

När beskedet kom idag om benådning började rykten florera om den tysta diplomatins framgång.  Det stämmer dåligt med vad Carl Bildt yttrade när journalisterna fängslats. Åsa Linderborg är inte imponerad av  Carl Bildts agerande:

  Hans första reaktion var att de var “turister”. Han jämförde journalistik med turism och har fortfarande inte försvarat deras rätt att vara i området. Dessutom har han ljugit om sitt ansvar i Lundin Oil.  (AB)

Martin Schibbye och Johan Perssons taktik att vädja om benådning istället för att överklaga till högre instans var en förutsättning för dagens besked.    Frågan om Martin Schibbye och Johan Persson frigavs tack vare eller trots den tysta diplomatin är en fråga som är svårbedömd utan mer information och  som kan sakna svar då den sortens diplomati är svår att utvärdera.

Enligt TV4 nyheterna sitter nu Martin Schibbye och Johan Perssons på den svenska ambassadens residens och planerar resan hem.

Media: DN 2 3 4 , SvD 2 3 4 5, AB 2 3 4, GP 2 3 4 5,  Dagen, SRSVT 2 3


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Uppdaterad
Martin Schibbye och Johan Persson släpptes ur fängelset och kom till Sveriges ambassad i Addis Abeba efter benådningen. TT uppger att planet med Johan Persson och Martin Schibbye lyfte från flygplatsen i Addis Abeba runt midnatt svensk tid. (Ekot)

DN

Please follow and like us:

  3 comments for “Nyckeln till friheten?

 1. Joanna
  10 september, 2012 at 23:41

  En positiv nyhet. 14 månader av ovisshet pch väntan är nu över.

 2. Leif Vedefors
  11 september, 2012 at 17:53

  Jag tycket det är rasism som dessa journalister gjort sig skyldiga till. Ta sig in olagligt i ett land och tro att som vita journalister står de över Etiopiens lagar. Imperialistiskt i mina ögon. Skulle två ryssar ta sig in i Sverige olagligt tillsammans med en gerillastyrka för att utforska något skulle detta uppfattas som kriminellt också. Respekt för landets lagar gäller även i Afrika.
  Jag är tacksam till Carl Bildt att han lyckats få dom fria.

  • 13 september, 2012 at 23:24

   De var ju inte direkt inbjudna av diktaturen. Hur skulle världen ha sett ut om ingen haft modet att undersöka och rapportera om förtryck och brott mot mänskliga rättigheter.
   Du får ursäkta men Du vet uppenbarligen inte betydelsen av rasism och imperialism. Du använder begreppen för att skapa en negativ association.

Comments are closed.