Ny partiledare som väntat?

Kommer det socialdemokratiska partiet nu att få den arbetsro som krävs för att mejsla fram en politik som kan ses som ett verkligt alternativ till alliansens?

Med en snabb process måste ett av de viktigaste kraven ha varit att få en partiledare som respekteras av såväl olika grupperingar inom som utanför det socialdemokratiska partiet. Den respekten åtnjuter förmodligen Stefan Löfven. Varken höger eller vänster utan en riktig gammaldags gråsosse så beskrev Mats Knutsson honom. Respekterad av näringslivet efter en rad beslut som fackordförande för metall. Han sa t ex ja till kortare arbetstid och lägre lön med löfte att få behålla jobben under finanskrisen. Ett kontroversiellt beslut som gillades av näringslivet.

Stefan Löfven är ingen okontroversiell person. Han ärkärnkraftskramare, EU-förespråkare och han pläderade för ett svenskt medlemskap i EMU inför folkomröstningen. I en intervju i Dagens arbete ställer han sig positiv till ett svenskt deltagande i Europakten under förutsättning att den nationella självbestämmandet inte naggas i kanten när det gäller finanspolitiken.

Det blir intressant att se om (S) med Stefan Löfven vid rodret kommer att ge Reinfeldt sitt stöd när det gäller Europakten. Det finns de som hävdar att den frågan var en av de som fällde Håkan Juholt. Han sa ju som bekant nej till svenskt deltagande.

Det ser ut som om Socialdemokraterna får en partiledare som kan samla ihop partiet och få falangerna att åtminstone för stunden lägga ned stridsyxan. Hur opinionen kommer att påverkas återstår att se. Risken är att Socialdemokratins bristande krishantering och inre strider som blottlades när det stormade runt Håkan Juholt skrämt iväg potentiella väljare. Med Stefan Löfven som partiordförande kommer (S) knappast att genomgå någon radikalisering. Frågan är vilken väg som (S) väljer nu? Blir det den inslagna väg som Göran Persson och sedan Mona Sahlin stakade ut?*

Om Stefan Löfven är svaret den inledande frågan återstår att se. Ett är i alla fall säkert och det är att Sverige behöver en stark opposition. Som det nu har varit har alliansen inte mött något som helst motstånd . Det Sverige som mejslats fram under Reinfeldts skyddande hand är ett Sverige som många av oss inte vill se .

uppdaterat 17:58
*Det gick snabbt för (S) att rätta in sig i ledet igen .  (S) överens med regeringen om Europakten.

Media: svt1234, sr123, ab12345, dn123, svd12, ex12345, gp1

Andra om: , , , ,

  5 comments for “Ny partiledare som väntat?

  1. Pingback: Juholt går – för S består problemen | Internationalens ledarblogg

Comments are closed.