Nollsummespel och ökad fattigdom.

Jobbskatteavdrag och sänkt arbetslöshetskassa skulle få fler i arbete

Det ska löna sig att arbeta har Anders Borg och alliansregeringen predikat gång efter gång. Alliansens ekonomiska politik  med sänkta ersättningar till sjuka och arbetslösa och skatteavdrag för den som jobbar har ett syfte som dolts väl. Det är en  politik som ska påverka lönebildningen  med sänkta löner som slutmål. Martin Moberg beskriver den moderatstyrda regeringens så kallade jobblinje och jobbskattevdraget så här:

Det har uppdagats det som redan var mer eller mindre känt, att moderaterna aktivt och målmedvetet driver en politik för att uppnå sänkta löner.

Gammal välkänd högerpolitik i nyliberal klädedräkt direkt från den ökända Chicagoskolan.

En sänkning av arbetslöshetsunderstödet ska piska arbetslösa att ta jobb med låg förtjänst. Ökar utbudet av arbetskraft  kan lönerna   hållas nere över hela linjen.  Jobbskatteavdraget  som skulle ge mer klirr i kistan äts upp då löneökningarna uteblir och det blir dags att betala  välfärd ur egen ficka. Tacka sjutton för att moderaterna inte vill prata om detta.

2005

”Vårt förslag till sänkta skatter kommer att resultera i högre reallöner efter skatt och högre sysselsättning. Detta möjliggörs genom att skattesänkningarna även till en del medför lägre lönekostnader för företagen.”

Ur: Motion till riksdagen 2004/05:Fi13 av Fredrik Reinfeldt, med flera. (M)

2010

”Om det lönar sig mer att arbeta ökar benägenheten att delta i arbetskraften och därmed stiger arbetsutbudet. På sikt kan därmed sysselsättningen bli högre utan att resursutnyttjandet på arbetsmarknaden blir ansträngt.”

Ur: Vårpropositionen 2010 (AB)

Regeringens nyliberala husgudar

Att Anders Borg fostrats i Chicagoskolans ekonomiska teorier och att den privatiseringsiver som påskyndat dagens finanskris  är alliansregeringens rättesnöre är ingen hemlighet. Milton Friedman Chicagoskolans portalfigur som predikat att allt statligt är till förbannelse är en av alliansregeringens husgudar. Tillsammans med Laffer är Friedman nyliberalismens gurus. Laffer mest känd för den så kallade Lafferkurvan förordade skattesänkningar för att öka utbudet av såväl arbetskraft som jobbtillfällen  samtidigt som han varnade för en löneutveckling som kan skapa inflation. Den bokstavstrogna alliansregeringen har både sänkt skatten och förordat lönesänkningar i tron på att den politiken ska skapa fler jobb och få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden. Problemet är att vad som ser bra ut på papperet inte alltid fungerar i praktiken i synnerhet inte i en lågkonjunktur. Friedmans och Laffers ekonomiska teori har när den praktiserats gjort några redan rika rikare och fler fattiga. Resultatet av alliansens politik är ökade klyftor och fler i utanförskap.

DN

Bloggat Ilsemarie om Anders Borgs dogmer , Jinge om sänkta skatter för de rika än en gång. Ekonomikommentarer reder ut begreppen runt statsskulden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Alliansfritt Sverige om Lundin Oil och Bildt, Annarkia om Borgs nyliberala jobbpolitik, Eva Lena om alliansförvirring, Kaj Raving och Martin Moberg om […]

trackback

[…] att pressa ner lönerna i Sverige. Det har läckt ut från finansdepartementet. För var och en som studerat den borgerliga politiken var saken klar redan innan läckan. Lönerna ska ner, de lågavlönade […]

trackback

[…] Miljöpartiet ab12 ex svd dn gp Läs oxo: jens, hampus, k&å, vysotskij, allende, lasse, annarkia, johannes, zaramis var uri = 'http://impse.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18313898)a(1459)' + […]