Sätt kraft bakom orden!

Israel har kollektiv skuld som strategi skriver Pierre Schori, Marianne Lindberg De Geer och Mikael Wiehed.  Missa inte den artikeln som är ett svar på Silbersteins anklagelser om antisemitism.

”Gazakriget skulle inte ses som en del av en övermäktig kärnvapenutrustad militärmakt som under åratal har järnhårt blockerat Gaza och ohejdat koloniserat Västbanken. Nej, kriget var ett led i västs globala kamp mot terrorismen och det iranska hotet. När så kriget startade, hamrade en global armé av diplomater, lobbyister, bloggare och pro-israeliska grupper, med hjälp av video och YouTube, in budskapet, att trots att Israels militär dödade och sårade tusentals civila, var det Israel som var offret.

Samma ”You Tube-strategi” har vi bevittnat efter dödsskjutningarna mot Ship to Gaza. ”(SvD)

Vi har  har vant oss vid att Israel och Israels megafoner tar till antisemitvapnet så snart kritiska röster höjs mot den israelsika statens agerande. Vi har vant oss vid att den israelsika staten lägger locket på och använder censur för att få full kontroll över informationen närhelst det passar dem. Det var precis det som hände vid den blodiga och illegala attacken på Ship to Gaza då nio civila sköts ihjäl och många skadades svårt. Journalister förvägrades rapportera. Allt material beslagtogs och Israels propagandamaskineri började skicka ut sin version av händelsen. Bilden om fredliga israeliska soldater som anfölls av blodtörstiga jihadister kablades ut över världen.

Nio mördade civila, bilder och intervjuer med de som överlevt israels våld kan inte suddas ut. Våldet och övergreppen  kan inte döljas med hjälp av förnekelse och lögner.  FNs vädjan om en internationell oberoende utredning tillbakavisas av Israel.  Så gör man inte såvida man inte har något att dölja.

Radioprogrammet Medierna har granskat Israels propagandakrig och hur svenska medierna okritiskt återgett israelisk propaganda.

Nu bestraffar Israel även sina egna kritiker.

Den israeliska parlamentsledamot som var passagerare på fartygen mot Gaza fråntas nu sina rättigheter som ledamot i det israeliska Knesset.

Kollektiv bestraffning ett brott mot folkrätten.

Blockaden av Gaza är inget annat än en kollektiv bestraffning av en befolkning som i ett demokratiskt utlyst val valde fel regering. Blockaden i sig skapar en humanitär katastrof och är ett klart brott mot folkrätten. Piratattacken mot Freedom flotilla kan inte förbises, förtrycket mot palestinierna och blockaden mot Gaza måste upphöra.  Nu måste världssamfundet agera det räcker inte med ord.  Bojkotta Israel .

Bloggat: Motbilder, Jinge, Mullvaden,

Media ab123, svd1234, ex1,dn1234, antiwar.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Henrik
Henrik
13 years ago

Israel är vidrigt.

Rikard
13 years ago

Men…

”Kollektiv bestraffning ett brott mot folkrätten.”
[…]
”Bojkotta Israel.”

Är alla som drabbas av en eventuell bojkott kollektivt skyldiga? Ska de kollektivt bestraffas då?

Finns det inget mer konstruktivt förslag? Som att upprätta handel med Gaza t ex?

Det är svårt det här och jag får inte riktigt ihop det där med bojkotten och fördömandet av kollektiv bestraffning. Vilken effekt har en bojkott och vad är alternativen?

Rikard
13 years ago
Reply to  annarkia

Självklart är det skillnad i effekt på en bojkott och en blockad. Och jag delar din beskrivning att befolkningen i Gaza är inspärrade.

Vad jag reagerar på är det här med kollektiv bestraffning. Jag tycker att det är problematiskt med bojkotter, bland annat för att det är just en kollektiv bestraffning.

Och om skillnaden är enorm som du säger så kan man sluta sig till att en bojkott har liten reell effekt på Israels befolkning. Kvar blir då en symbolisk kollektiv bestraffning.

Vilket är problematiskt.

Jag undrar fortfarande vilka alternativen är och om det inte finns några konstruktiva förslag?

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Rikard

Om vi utgår ifrån vad vi kan göra som individer tror jag att det ärviktigt att bygga broar och exempelvis stödja den israelsika fredsrörelsen som arbetar för fred tillsammans med sina palestinska vänner. (Ne-vé shal-om / waah-at i-sal-aam: Hebreiska och arabiska för Fredens Oas [Isaiah 32:18] )är en by som byggts upp av judar och palestinier tillsammans.Syftet är att arbeta för fred, jämlikhet och förståelse mellan de två folken. Den byn besökte jag under första Intifadan. Deras arbete för fred är ett föredöme och idén har även använts på Irland. Människor som lär känna varandra kan man inte hata är den grundläggande tanken.

http://nswas.org/rubrique22.html

Ship to Gaza bygger bro till palestinierna i Gaza. Ett sätt att visa att världen ser som inger hopp, ett sätt att på fredlig väg bryta blockaden mot Gaza. Egypten har ju exempelvis öppnat en övergång.
På nationell nivå kan liknande broar byggas samtidigt som ord bör följas av handling. Den ekonomiska bojkotten fick apartheidregimen på fall i Sydafrika. En ekonomisk bojkott mot Israel kan få samma resultat om man samtidigt fryser EUs associeringsavtalet med Israel .

Rikard
13 years ago
Reply to  annarkia

Broar är bra. Och vi ska definitivt stödja lokala fredskrafter. Filmen Heart of Jenin är oerhört inspirerande, t ex. Det gäller att inte förlora hoppet.

http://www.cinemajenin.org/new/heart/index.php?name=heart

Ulf Vargek
13 years ago

Och Israel som kallar sig en demokrati? Israel är inget annat än en militärregim. För slänger man ut och fråntar en medlem av Knesset sina rättigheter så har man upphört att vara en demokrati. I apartheid staten Israel tillåts inga avvikande åsikter.

Isa
Isa
13 years ago

Ang. antisemitism.

Så här är israelernas strategi när de använder antisemitism kortet.

Den som förklarar är Shulmait Aloni som är fd. israelisk minister:

http://www.youtube.com/watch?v=jUGVPBO9_cA