Nobels fredspris omstritt.

Norska Nobelkommittén kritiseras för att ha politiserat Nobels fredspris och   gjort en del underliga val  genom åren.

Att ge Obama fredspriset var ett hån mot Nobels intentioner med priset. De hade lika gärna kunnat ge priset till krigsindustrin . Nästa gång är det kanske dags för F35 det amerikanska stridsflygplan Norge valde att köpa framför JAS.

Alfred Nobels fredspris ska ges

åt den som har verkat mest eller bäst för folkets förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer

Valet av årets fredspristagare Liu Xiabo som  sitter fängslad för att aktivt ha  arbetat för ökad demokrati i Kina var ett steg väckte kinesernas vrede. Det   intressant  och synnerligen lovvärt av Nobelkommittén att utgå från en positiv definition av fred.

Intressant och lovvärt av Nobelkommittén att utgå från en positiv definition av fred.  Fred är ju så mycket mer än frånvaro av krig. Fred i ett djupare perspektiv kräver rättvisa, jämlikhet, mänskliga rättigheter  och demokrati.För alla de som fängslats för att  de deltagit i demokratirörelsen kan valet av årets nobelpristagare innebära en strimma av hopp.(utdrag från tidigare inlägg)

WikiLeaks nästa års fredspristagare?

Vågar man hoppas på att Nobelkommittèn har modet att nästa år ge priset till WikiLeaks? Avslöjanden från övergrepp i Irak och Afghanistan är den bästa tänkbara antikrigspropagandan. Helt i linje med Nobels intentioner med fredspriset.  Förmedlandet av den amerikanska diplomatposten som visat hur politiker spelat under täcket med medborgarna , ljugit och bedragit öppnade dörren till maktens hemliga rum och gav media möjlighet att kritiskt granska makten. Något dom gynnar demokratin då transparens   är en förutsättning för en effektiv granskning. I en demokrati ska staten och politikers verksamhet bara transparenta medan medborgarnas integritet ska skyddas. Inte vice versa.

Kina släckte ned BBC och CNN för att stopp Nobelsändningen. USA harbl a stängt av WikiLeaks domän. En kinisifiering för att tysta  kritik.

Oslotidningen Dagsavisen meddelade idag att de lagt ut hela WikiLeaks och blir spegelsajt. Valet av dag kan inte ha varit en slump.

”Nätet har blivit den viktigaste plattformen för att sprida information och uttrycka folkviljan”.(Liu Xiaobo )

Media: AB1 Ex1,VG1, nrktv212 ,SVD1 DN 1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
13 years ago

Nobelpriset borde flyttas till ett land som är mindre partiskt och ger folk mer möjligheter och inte trakasserar sanningsägare och oliktänkare.

Dan
Dan
13 years ago

I agree, but most important is that Sweden do not get it.

Läraren på Frisörskolan

Även jag som bor i Sverige håller med.