Nobelkommittèn förnekar sig inte.


Ännu ett klavertramp. Den norska nobelkommittèn ger EU Nobels fredspris.

En organisation är summan av sina medlemmar. Flera EU-länder har deltagit i krigsaktioner i  Irak, Afghanistan och  Libyen. Syrien står på tur och de sanktioner som EU  utfärdat gentemot Iran är hårdare än utöver dem som FN:s säkerhetsråd slog fast i juni.  Behövs egentligen inte sägas så mycket mer. Inte har de aktionerna värnat freden. Samhällen har raserats och civila har mist livet. För vad?

Även om inte EU som organisation deltagit i krigen har länder tillhörande EU gjort det. Flertalet EU-länder är dessutom medlemmar i Nato och några bl a Frankrike och Sverige tillhör världens största vapenleverantörer.

Den ekonomiska krisen inte att förglömma. Det som nu pågår i länder som Grekland, Spanien och Italien  är ett veritabelt krig mot vanligt folk. Välfärden smulas sönder och direktiv om nedskärningar, privatiseringar och försämrad arbetsrätt är det pris greker, spanjorer och italienare får betala för att rädda de banker som satt hjulen i rullning åt fel håll. En viktig bidragande orsak till det vi ser hända är just EU:s europrojekt. Ett projekt som på förhand var dömt att misslyckas. En ekonomisk union och gemensam valuta mellan så olika länder fungerar inte varnade många ekonomer för.

De politiker som närt drömmen om ett StorEuropa, ett Europas förenta stater är de som idag borde ställas till svars för att människor hamnar i arbetslöshet och fattigdom. Istället väljer Nobelkommittèn att ge den organisation dessa politiker företräder Nobels fredspris. Vilket sanslöst dåligt omdöme den norska Nobelkommittèn har!

I takt med att EU:s ekonomiska kris fördjupas och breder ut sig ökar spänningen inom och mellan samhällen. Uttrycket ”collateral damage” har ett militärt ursprung och syftar på oavsiktliga civila offer och skador. Det är  något som Zygmunt Bauman , professor i sociologi menar är  en alltmer påtaglig dimension av ett samhälle där människors utsatthet ökar.

Foto
: Jesper

Media:  DN, 2,3, SvD och ekot.

Litt: Collateral Damage, Social ojämlikhet i en global tidsålder, Zygmunt Bauman, Daidalos 2012


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Leif Öhman
Leif Öhman
11 years ago

Jag läste i någon skrift för ett par år sedan om ”EU:s historia”. Det var en historiker som studerat historien bakåt och funnit att ”EU”-tanken är en gammal idé.
Historikern hade funnit att det vid dryga 200 tillfällen har gjorts försök att ”ena” de europeiska staterna(bara att ena de stora flertalet tyska smårikena har varit ett projekt i sig). Vid inget av tillfällena lyckades man och krig eller andra skärmyttslingar uppstod. Det sista försöket, innan det nuvarande EU, gjordes av Adolf Hitler och han misslyckades också.

trackback

[…] Lanestrand – Nobels krigspris, DHE – Priset borde ha gått till EG – posthumt, annarkia – Nobelkommittén förnekar sig inte, Pepprat rödgrönt – Fredspriset – en norgehistoria till?, Thomas Böhlmark, Mitt i […]

trackback

[…] Carl Bildt kan du inte tala om för dom i Bryssel att EU består av 500 miljoner europeer och inte bara ett stort jävla hus i Bryssel, där byråkrater […]