Varselvågen bereder mark för SD.


I samhällen som  glider isär då klyftorna ökar samtidigt som arbetslösheten hotar bakom kröken har alltid högerextrema rörelser funnit sin gödning.

Ojämlikheten och otryggheten bär fröet till intolerans och behov av en ett syndabock . Det är vad vi ser hända i  bl a Storbritannien och Grekland ser det i Sverige. Lägg därtill migrationsverkets hantering av asylsökande som skapat rubriker.

I dagens opinionsmätning som presenteras i Svenska Dagbladet  har ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna en viss framgång. SD är i den mätningen Sveriges färde parti och skulle om det vore ett valresultat åter få rollen som vågmästare  i Sveriges Riksdag

Grafik: Sifo/SvD

I ett läge då fler riskerar utanförskap och otryggheten ökar fungerar inte kampanjer mot främlingsfientlighet. Det är otryggheten som måste bekämpas. Den våg av varsel som nu sveper över landet motas knappast av att regeringen för lånade pengar sänker bolagsskatten. Nedskärningar i välfärden skapar ingen ökad efterfrågan och riskkapitalbolagens hantering av våra skattepengar inger inget förtroende.

I mätningen står  moderaterna och stampar medan de övriga allianssyskonen backar något. KD ligger dessutom under riksdagsspärren.

Vänsterpartiet som inte gjort så mycket väsen av sig och legat i medieskugga ökar något men borde med tanke på socialdemokraternas förflyttning mot mitten ha fångat upp betydligt fler. Det har istället miljöpartiet yunnit på.

I nuläget är det ganska jämnt mellan blocken. Vilka partier som kommer att bilda regering efter 2014 års val står skrivet i stjärnorna.Kommer moderaternas flirt med miljöpartiet bära frukt eller får vi en oväntad koalition av partier i Rosenbad?

Bloggat: Jinge, M Moberg, P Andersson


Media: SVD12345, EX, AB1234, DN1,2SR123, GP12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments