Tänk tanken att nästa gång …

…kan det vara skarpt läge. Kärnkraftverken inte så säkra som många tror?


När aktivister från Greenpeace olovandes via stegar b l a tog sig in på några av de svenska kärnkraften blev det uppståndelse. Inte i första hand för att intrången påvisade att kärnkraftverken långt ifrån är säkra utan för att aktivisterna gjort sig skyldiga till intrång.

Greenpeace redovisar nu en rapport   som visar  på en rad svaga punkter när det gäller säkerheten hos de svenska kärnkraftverken.Tidigare har en rapport från EU pekat på problem hos  anläggningen i Forsmark.

Efter Fukushimakatastrofen genomfördes, på order av EU, så kallade stresstester av samtliga Europas kärnkraftverk. Resultaten av dessa visar att de gamla reaktorerna har tekniska problem som kan orsaka risker som säkerhetsmyndigheterna inte tar på tillräckligt allvar. Dessutom behandlade inte stresstesterna säkerhetsberedskapen för yttre hot eller hot från luften, vilket är anledningen till att Greenpeace aktivister genomför kompletterande stresstester idag.

Gång på gång har både Greenpeace och andra kärnkraftsexperter påtalat de allvarliga säkerhetsbristerna som finns på svenska kärnkraftverk, utan att kärnkraftsindustrin eller den ansvariga ministern, Lena Ek (c), vidtagit tillräckliga åtgärder.(Greenpeace Sverige)

Det är naturligtvis av yttersta vikt att kärnkraftverk omgärdas av rigorösa säkerhetskrav. Aktivister  som tog sig in på Ringhals  och Forsmark var kvar under natten utan att upptäckas.  Det är oroande. En aktivist rapporterade att han var inne vid en kritisk komponent i kraftverkets säkerhetssystem. Tvärs emot vad säkerhetsansvariga låtit påskina tidigare.

Nu ska vi inte måla fan på väggen men lek med tanken att nästa gång ett intrång sker är det skarpt läge. Då är det inte fredliga aktivister som vill öppna ögonen på ansvariga utan verkliga terrorister som avser att spränga ett av verken i luften. En katastrof  ingen kan skydda sig emot om radioaktiva ämnen sprids i luften.

Det bästa vore om kärnkraft successivt fasades ur. Som det är nu har vi en regering som mer än gärna ser att energiförsörjningen baseras på kärnkraft. Var det största oppositionspartiet (s) står i frågan  är också en fråga?

Bloggat: Svensson, Cornucopia?


Andra  om , , , , ,   , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
11 years ago

”Var det största oppositionspartiet (s) står i frågan  är också en fråga?”
Var det socialdemokratiska partiet står är oklart . Stefan Löfven däremot han vurmar för kärnkraften.