Natoanfall mot Libyen?

Det finns delade meningar om FN:s resolution om  flygförbudszon över Libyen. Som bekant var beslutet inte enhälligt. Fem länder däribland Tyskland la ner sina röster.

Erfarenheterna från Irak skrämmer. Där vann USA-ledda invasionen snabbt kriget men säkrade inte freden.Västs hyckleri när det gäller  den demokratirörelse som svept över arabvärlden sticker i ögonen. Först efter Mubaraks fall ställde sig såväl Obama som Carl Bildt bakom demokratirörelsen. Dessförinnan var det stabilitet som hyllades. Intresset att säkra oljetillförseln har satts före folkens frihet och demokrati

Ingen som sett Gaddafis tal  kan tvivla på att den mannen kan företa sig vad som helst. Upproret skyller han på allt från al Qaida till narkotikapåverkade ungdomar. Hans framfart mot oppositionella tidigare  är skrämmande .Tar sig Gaddafis trupper in i Benghazi blir det blodbad. En diktator som använder automateld från luften mot  obeväpnade demonstranter måste stoppas. Faller Benghazi påverkas demokratirörelsen i andra länder. Utan stöd från det internationella samfundet har den libyska  revolutionen ingen chans. Rebellrörelsen vädjade till det internationella samfundet om att upprätta en flygförbudszon men tillbakavisade en regelrätt invasion. FN-resolutionen tillmötesgick oppositionens rop på hjälp men får också till följd att Libyen kommer att utsättas för bombanfall.

I Paris sammanträder de  länder som ska delta i anfallet mot Libyen.

FN-chefen Ban Ki Moon, EU-ledarna van Rompuy och Ashton, en rad andra EU-länders ledare, USA:s utrikesminister Clinton, Arabförbundets ordförande och afrikanska ledare ska alla delta i mötet och analysera Kadaffis uttalanden och handlingar, säger Alain Juppé.  (SR)

Krig medför alltid  civila offer.   Ett anfall mot Libyen innebär krig och får inte ställa till större skada än vad som annars skulle ske. Ett anfall kan bara rättfärdigas om det finns proportionalitet  mellan anfallets  skadeverkningar och det onda som ska förhindras

Nu på morgonen rapporteras från flera nyhetsbyråer att trots den vapenvila Gaddafi sa sig utlysa igår så pågår anfall mot civilpersoner i och runt omkring Benghazi.

al Jazeera uppger att jetplan flyger över Benghazi samtidigt som det skjuter mot civilpersoner, och Reuters rapporterar att militären nu tränger tillbaka frihetskämparna in i staden. (Jinge)

I krig är det första offret alltid sanningen. Från och med nu får vi räkna med att de inblandade kommer att använda sig av desinformation och ren propaganda.

För det libyska folkets bästa hoppas jag att upproret kommer att segra och Gaddafi störtas.

Bloggat: Jinge & J Sjöstedt & Kent Persson & Jerlerup

Media: AB123 Svd123 DN123 Ex12 GP Svt1 SR

Andra bloggare om , , , , , ,

9 comments for “Natoanfall mot Libyen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.