Vad händer nu?

Varför dröjde en resolution så länge? Det internationella samfundet och väst verkar inte veta vilket ben de ska stå på.

Mycket står på spel. En demokratisering och frihet för arabvärlden och inte att förglömma tillgång på olja. Länder som stött despoter och hyllat ”stabilitet” bokstavligen satte i halsen.

Säkerhetsrådets beslut om flygförbudszon över Libyen hälsades med glädje i Banghazi. Rebellernas vädjan till det internationella samfundet om zonen hörsammades.     Det ser ut som om Gaddafis trupper gjort på stället stopp utanför Benghazi. Hotet från regimen Gaddafi att anfalla trafik i Medelhavet har än så länge inte infriats.

Enligt resolutionen ska ”alla nödvändiga åtgärder” – förutom en ockupation – vidtas för att skydda civila mot angrepp.(TT/Svd)

I ett försök att möta säkerhetsrådets resolution  stängde  Gaddafi på morgonen luftrummet. Många tecken tyder på att NATO kommer att agera inom de närmsta timmarna. Läget ser mycket allvarligt ut i och omkring Libyen. Någon regelrätt invasion som Carl Bildt förespråkar får vi hoppas inte sker. Det skulle kunna vara förödande för den vår som demokratirörelsen i Nordafrika öppnat för.

Bloggat: Jinge, Steve Lando, Röda Malmö,Svensson, Tokmoderaten, M Moberg
Media: AB1234, Svd123, DN12, GP12, Ex12 , Svt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Beelzebjörn
13 years ago

Som jag tolkar läget har Gadaffi i princip inget kvar annat än att försöka förhandla med väst för att undgå ett förnedrande och/eller blodigt slut. Han har inga vänner att vända sig till, ingenstans att fly, och hans militär kan inte göra mycket om han inte kan skicka ut flygunderstöd. Återstår att förhandla en vapenvila som låter honom behålla livhanken och undvika att stå till svars.

Hoppas nu att världssamfundet inte nappar på hans sista försök till kohandel.

Beelzebjörn
13 years ago
Reply to  annarkia

Vi får se. Brittiska premiärministrar har inte gjort sig kända för att leva som de lär på sistone 😉

Verkar förresten mer och mer som rapporterna om fortsatta lokala strider stämmer. Alla verkar ha bråttom att konstatera att det sker på Gadaffis order, och det kan väl stämma. Inte sett det bekräftat än… Man undrar ju hur mycket kontroll han egentligen har över sina styrkor vartefter snaran dras åt.

Vore jag kuppsugen militär med befäl över lite soldater skulle jag nog dra igång lite strider under vapenvilan för att ge västmakterna en ursäkt att plocka bort Gadaffi. Ska bli intressant att se vilka höga befäl som byter sida den närmaste tiden.

trackback

[…] Alliansfritt om att rösta i riksdagen, Annarkia om Libyen, Greiderbloggen om kärnkraft, Kaj Raving om övertidsarbete, Lena Sommestad om en […]

trackback

[…] Arabvärlden, Libyen, Japan, Krig, Kärnkraft, Tsunami ab ex dn svd gp svt Läs oxo: Loblog 1 annarkia 1 2 ilsemarie pamflett 1 k&å skp zaramis Etiketter:Breaking news, Japan, Jordbävning, […]