Vad händer nu?

Varför dröjde en resolution så länge? Det internationella samfundet och väst verkar inte veta vilket ben de ska stå på.

Mycket står på spel. En demokratisering och frihet för arabvärlden och inte att förglömma tillgång på olja. Länder som stött despoter och hyllat ”stabilitet” bokstavligen satte i halsen.

Säkerhetsrådets beslut om flygförbudszon över Libyen hälsades med glädje i Banghazi. Rebellernas vädjan till det internationella samfundet om zonen hörsammades.     Det ser ut som om Gaddafis trupper gjort på stället stopp utanför Benghazi. Hotet från regimen Gaddafi att anfalla trafik i Medelhavet har än så länge inte infriats.

Enligt resolutionen ska ”alla nödvändiga åtgärder” – förutom en ockupation – vidtas för att skydda civila mot angrepp.(TT/Svd)

I ett försök att möta säkerhetsrådets resolution  stängde  Gaddafi på morgonen luftrummet. Många tecken tyder på att NATO kommer att agera inom de närmsta timmarna. Läget ser mycket allvarligt ut i och omkring Libyen. Någon regelrätt invasion som Carl Bildt förespråkar får vi hoppas inte sker. Det skulle kunna vara förödande för den vår som demokratirörelsen i Nordafrika öppnat för.

Bloggat: Jinge, Steve Lando, Röda Malmö,Svensson, Tokmoderaten, M Moberg
Media: AB1234, Svd123, DN12, GP12, Ex12 , Svt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 comments for “Vad händer nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.