När praxis och klädkoder punkterar demokratin.


 En undfallande riksdag , en svart tröja och en strimma ljus i mörkret.

Rosanna Dinamarca (V) hade dagen till ära bytt den svarta tröjan som blev gårdagens nyhetsbild mot folkdräkt.  En symbolhandling vid riksdagens högtidliga öppnande säger Rosanna:

– Den har jag för att markera att jag är medborgare i det här landet. Jag firar mina rättigheter och att jag får tycka och tänka precis som alla andra medborgare, säger hon. (AB)

Tänk att folk upprördes över en tröja  med emblemet ”SD=rasister” men godtog att en rasist i slips valdes till andre vice talman. Björn Söders CV är en mörk historia. En klart olämplig person att representera riksdagen och Sverige som andre vice talman.

image

Sociala medier var inte nådig i sitt fördömande av valet av Björn Söder som andre vice talman. En tweet bland många, en som satte fingret mitt i prick:

Och ni som inte kunde enas mot rasismen på grund av ”praxis”, jag lovar att minnas. Det gör historien också.

På demokratins altare kan ju faktiskt själva demokratin offras  om vi inte sätter ner foten.

I går ett politiskt mörker där riksdagen släppte fram Björn Söder som talman efter sluten omröstning i tre omgångar. 292 ledamöter markerade sitt missnöje genom att rösta blankt. En halvhjärtad gest kan tyckas då inget parti vågade  sätta ned foten och lansera en motkandidat.

I dag en strimma ljus vid riksdagens högtidlga öppnande då Peter Jöback framförde ”Annars vore jag inte jag”, med  text av Jonas Gardell. Så rätt på en dag som denna, en dag då 49 riksdagsledamöter trädde in i riksdagen representerande ett parti med rötterna i mörkret.

Media: DN123456, SMP1 & Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments