När kompromissen blir ett val av sida.

Demokratins styrka är att kunna kompromissa mellan olika intressen men däri ligger också en fara.

Löfven_fot-203x300Socialdemokratin är i sig en koalition bestående av olika intresseinriktningar . När olika intressen kommit i konflikt har de beskrivits som falangstrider och t om kallats för Rosornas krig i media.  Vad Stefan Löfven lyckades med var att hålla ihop ett parti med olika viljor. Det är det  som är demokratins styrka, att kunna kompromissa. Men kompromissen kan också bli dess svaghet. Det finns en gräns för vad man kan kompromissa om.

Ett samhälle som är så rikt på resurser som det svenska borde kunna ha ett tillräckligt finmaskigt nät för att garantera trygghet under livets olika skeden. Det var också målet för den reformpolitik som skapade ett socialförsäkringssystem som la grunden för en generell välfärd lika för alla. Idag har det systemet offrats på valfrihetens altare. En frihet att väja som är reell för de av oss som har nödvändiga resurser men som är en schimär för andra.

  Skattebetalarna vill ha en så fullgod vård och omsorg som möjligt för sina pengar. Riskkapitalisterna vill ha en så vinst­givande vård och omsorg som möjligt. Det kan rimligtvis inte ha funnits ett enda ombud på den socialdemokratiska kongressen som tror något annat.  (Jan Guillou, AB)

Den socialdemokratiska partikongressen gjorde en kompromiss som ger riskkapitalister  fortsatt mandat att berika sig på våra skattepengar. Det är ett beslut som  innebär att det finmaskiga nätet i den generella välfärden glesas ut och som drabbar de som inte kan kan nyttja den lovomsjungna valfriheten. Ingen borde egentligen förundras då socialdemokratin bytte spår för fler decennier sedan.

Vad hände med den folkrörelse som byggde folkhemmet? När blev socialdemokratin bara ett slags remissorgan till borgerligheten med främsta uppgift att finputsa det marknadsekonomiska samhällsbygget?

[…]

Ideologi ska vara ett politiskt partis unika idéer om samhället. Ideologin vill vara i förarsätet, stolt och inspirerande. Den ska sprida självförtroende och ge kraft. Att sitta bak i bilen betyder att man lagt sina egna idéer i bagaget och ägnar sig åt glada tillrop till den som kör. Man blir en remissinstans till andra drivande krafter i samhället.(Jan Scherman)

Ett parti som går ideologiskt vilse  förlorar snart sin  trovärdighet.

Läs hela Jan Scermans krönika om hur socialdemokratin tappade greppe om svensk politik.

Vinster i välfärden blir en knäckkfråga i valet,Jonas Sjöstedt, AB

Illustration: Erik-Rune

Bloggat: Kaj Raving, Pepprat Rödgrönt

Media: AB123456789, DN12345,SKD, Svd12345, SR12345

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
11 years ago

Jag såg kvällens intervju med Löfvén i Agenda. Av hans egen beskrivning verkade kongressens beslut vara mera en bekräftelse av Alliansens politik än ett tydligt Socialdemokratiskt alternativ. Tänker S vinna valet genom valtaktiskt populism eller en egen tydlig ideologi?

Anonym
Anonym
11 years ago

Avveckla välfärden – men med förnuft.

Tror den politiken har ganska lite stöd hos alla de vanliga människor som är med och betalar kalaset. Pengarna ska oavkortat gå till att producera vad som var ändamålet med skatteuttaget. 25 år av nyliberal socialdemokrati är ungefär 25 år för mycket. Det var en sak när man levde i symbios med Wallenbergarna och det fortfarande ramlade ner små smulor från bordet till knegarna men sossarnas nya kompisar spelar inte efter några som helst regler.

trackback
#sframtid | RASMUS LENEFORS
11 years ago

[…] att läsa: Annarkia l Högbergs tankar l Martin Moberg l Roger Jönsson l Röda Berget l DN l DN l DN l SvD l SvD Foto: […]