När det som inte kan hända händer.

Jordbävningen, tsunamin och kärnkraftshaveriet i Japan fortsätter att toppa  tidningarnas nyhetssidor. En hel hamnstad har försvunnit och än vet vi inte konsekvenserna av explosionen i kärnkraftverket.

[column width=”48%” padding=”2%”]
Vi är nog många som en dag som denna undrar varför politikerna inget lärt och varför energiförsörjning gjorts beroende av kärnkraft. En ren källa påstås det. Så länge allt fungerar som det ska tillägger få. Innan den första stora kärnkraftsolyckan i Harrisburg sas det att en härdsmälta var omöjlig. Så omöjlig ansågs det scenariot vara att personalen den gången gjorde sig skyldiga till en rad felavläsningar. De kunde helt enkelt inte ta in vad som höll på att hända trots att alla instrument var entydiga. Efter den olyckan framförde Tage Danielsson sin berömda sannolikhetskalkyl om att sannolikheten att det ska hända är är försvinnande liten.  Sedan hände Tjernobylolyckan som var sju resor värre där marken runt omkring gjorts obeboelig för hundratals ja tusen år framöver.

[/column]

[column width=”48%” padding=”2%”]
Japan har baserat sin energiförsörjning på kärnkraft och har idag 17 kärnkraftverk och 55 reaktorer varav minst tre skadades, jordbävningssäkra som de påstods vara till trots.  Då har det stora Tokyoskalv alla väntar på ännu inte inträffat. 11 nya reaktorer  planeras och 2 är under konstruktion. Idag ligger gatorna i Tokyo tomma. Invånarna är livrädda för den strålning som läcker ut från de skadade kärnkraftverken 24 mil bort.Här i Sverige förespråkar kärnkraftsförespråkarna utbyggnad. Centerpartiet  som inför kärnkraftsomröstningen sa nej till kärnkraft  sätter tummen upp.

Kommer man att ta lärdom den här gången? Eller kommer man att säga att sannolikheten är låg och att det inte hänt här och i alla fall inte nu.
[/column]

[end_columns]

Tidigare inlägg
Världen håller andan.
Kärnkraftshaveri som skrämmer .

Bloggat: Annika Högberg, Martin Moberg , Kent Persson,

Media DN, SvD12, AB, SR1, Svt1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 comments for “När det som inte kan hända händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.