Mytbildning som murbräcka.

Fredrik Reinfeldts tunna skramlade tomt i Almedalen. Tom på idéer och utan politiska initiativ försökte Reinfeldt skruva om historien och spä på  myten om den demografiska chocken.

Fredrik Reinfeldts moderater har satt i system att skapa myter för att manipulera och genomföra sin agenda. Fusket med sjukbidrag visade sig inte ens vara en smula och istället var det jobbskatteavdragen som skulle finansieras genom kraftiga försämringar i sjukförsäkringen. När Reinfeldt kommenterade Göteborgs Postens avslöjande om hur regeringens eget departement varnat för följderna för svårt sjuka säger han kallt att -Vi tittade på olika scenarier.

I sitt tal uppehöll sig Reinfeldt vid 40-talisternas pensioneringar om hur statskassan kan eroderas på grund av en ålderschock. En myt så god som den förra. Det finns ingen ålderschock och Sverige har råd med välfärd utan att egenfinasieringen ökar.

”Ålderschocken” och ”finansieringsproblemet” existerar inte. Vi har råd med välfärden också i framtiden. Till och med utan skattehöjningar finns det stort reformutrymme i Sverige i dag. Det hävdar debattören Daniel Ankarloo i sin nyutkomna bok Välfärdsmyter  .

Politiska utspel som den Reinfeldt gjorde i Almedalen om den så kallade ålderschocken är en öppen agenda.Nu står pensionärerna på tur att bli ett lovligt byte för den reinfeldtska snålblåsten. Det räcker inte med att pension och lön särbehandlas vid beskattning, Vad blir nästa steg? Arbetslinjen in i det sista?

Bloggat: Röda Malmö, M Moberg, J Westerholm,

Media: AB12, Svd1, DN123, GP1 2 ,Ex12, Svt2

Andra om reinfeldt, almedalen, samhälle, politik,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] som bloggar: Martina Lind intervjuar Ardalan Shekarabi ,   Annarkia om Reinfeldts tal och tomma tunnor.  – Katrine Kielos på ledarbloggen om Reinfeldts tal    Roger Jönsson om en idélös […]