Moderaternas politik ett neråtköp.

Den moderatledda regeringens politik framstår alltmer som ett enda stort misslyckande.  Det är något som allt fler inser.

Arbetslinjen var en ridå för gigantiska överföringar till de som redan har det bra. Syftet var aldrig att förbättra för folk i gemen.  Det går inte att skapa nya jobb med sänkta skatter eller arbetsgivaravgifter. Det gynnar endast företagen som ökar sin vinst. Finns inget behov att öka produktionen eller utöka verksamheten saknas också viljan att nyanställa. Sänkt arbetsgivaravgift för företag som anställer unga har inte gett det resultat som alliansen förespeglade.  Det är så verkligheten ser ut. e  Tilltaget kan t om ha ökat arbetslösheten hos de som är äldre än 26 år.

För knappt ett år sedan stod Fredrik Reinfeldt (M) på TCO:s kongress och sa: – Vi har en god utveckling på svensk arbetsmarknad just nu och en utveckling med 300 000 nya jobb till 2015 är inom räckhåll.

Han pratade om öppen arbetslöshet på 3 procent. Eller 5 procent om man räknar som EU. Enligt SCB:s officiella statistik är arbetslösheten nu 7,8 procent. Sysselsättningsgraden, andelen av befolkningen med jobb, minskar. Siffran för ungdomsarbetslösheten, den statsministern en gång kallade ”skapad synvilla”, var i januari 24,2 procent.

Reinfeldts politiska idé var att sänka skatten och klämma åt sjuka och arbetslösa. Det skulle ge nya jobb och fler som ville ta jobben. Den politiken har prövats i snart sex år. Men, var är jobben? Fredrik Reinfeldt är klar nu, politiken är genomförd. Roligare än så här blir det inte. (AB)

Nej roligare än så blir det inte! För de som sett sin tillvaro kraschas av hårdare regler för sjukförsäkring och sänkt ersättning vid arbetslöshet har det aldrig varit roligt under Reinfeldts styre. Sverige har omvandlats till en enda stor experimentverkstad för Milton Friedmans  nyliberala politik. Där marknaden styr och priset är avgörande inte människors väl och ve.

 

Media: DN, 1, 2, 3 , 4AB, 1,2,3, 4,5, Svd,1,2, 3, SR,1,2Svt & M Moberg, Ilse-Marie

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bo Grahn
Bo Grahn
12 years ago

Och vad är dina alternativa förslag?
Klaga går ju relativt enkelt men…

Annarkia
12 years ago
Reply to  Bo Grahn

Jag vill se ett samhälle där människor sätts i centrum, ett jämlikare mer humant samhälle.

Löntagarnas andel av ekonomin har minskat och kapitalägarnas ökat samtidigt som investeringarna uteblivit. På sikt påverkas konsumtionen negativt om den nu inte lånefinansieras med risk för bubblor och kriser,recession och ökad arbetslöshet.

Ett humanare samhälle ställer krav på att urgröpningen av välfärden stoppas. Ta bort stupstocken i sjukförsäkringen. Arbetslöshetsförsäkringen ska gå att leva på mellan två jobb. Stoppa utförsäljningen av sjukhus och sjukvård. Dubbla köer där de som har råd ställer sig i den snabbaste är förkastligt. En valfrihet som går ut över flertalets frihet är ingen frihet.

Ung och lågutbildad är en dålig kombination. Minska klasserna i grundskolan för att möjligöra individuell undervisning, stöd åt svagpresterande samtidigt som högpresterande elever kan jobba mer i sin takt. Ge unga som missat gymnasieskolan en andra chans. Återupprätta komvux.Se till att vinsten återinvesteras i verksamheten.

Satsa på klimatomställning som ger nya jobb samtidigt som vi ges möjlighet att mota ett av vår tids största hot

Riv upp och gör om FRA, IPRED och stäng dörren till datalagringsdirektivet på störten.
Avsluta vapenfabrikssamarbetet med saudierna och skärp vapenexportreglerna

Listan kan göras lååång mycket mycket längre …

Per-Anders
12 years ago

Håller naturligtvis med dig om Moderaterna. Som toppning har vi ju också KD med sin kristna högerpopulism. Låt oss se till att de håller sig långt borta från regeringsmakten i nästa val!