Sverige är världsledande i nyliberalism

Undra på att de är svårt att känna igen sig i Sverige av idag. Ett kall Sverige där marknaden bestämmer och människovärdet är till salu. Tankesmedjan Heritage Foundation hyllar den nyliberala ekonomiska politik som fört Sverige till topplacering bland likasinnade.

(TT)Sverige är det land med avancerad ekonomi där liberaliseringen gått snabbast i världen när det gäller avregleringar, privatiseringar och valfrihetsreformer, konstaterar tankesmedjan The Heritage Foundation

– Bland utvecklade ekonomier är det Sverige som klättrat snabbast i rankningen sedan 1996, säger Anthony Kim, politisk analytiker på den ansedda amerikanska tankesmedjan, till Svenska Dagbladet.

Utvecklingen har drivits på av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar.
Även det svenska skolsystemet tillhör de mest liberala i världen. Motstycke finns bara i Chile. Men helt unikt är det att den svenska staten inte bryr sig om vem som äger skolan.

[…]

Även när det gäller avregleringen av järnvägen är Sverige världsledande.(TT/SvD)

Med bl a friskolan och avregleringen av järnvägen sticker Sverige ut i jämförelse med andra länder enligt tankesmedjan . Det är verkligen inget att yvas över. När järnvägen styckades upp och olika marknadsoperatörer tagit över verksamheten skyller alla på alla. En tidigare pålitlig tidtabell försvann och idag är det inte alls säkert att Du kommer fram om Du tar tåget. Inte i tid och ibland inte ens samma dag.

Skolresultaten sjunker hela tiden, betygsinflationen till trots. Allt färre ungdomar går ur gymnasiet med betyg tillräckliga för att läsa vidare på universitet och allt färre har tillräckliga betyg för att ens ta sig in i gymnasiet.

När vinsten sätts före det det praktiska resultatet i skolor, sjukvård, kommunikationer så går det som det går. Effektiviseringar är besparingar ibland in absurdum allt för vinstmaximeringens skull. Några vinster i form av högre kvalitet eller lägra kostnader i de verksamheter som sålts ut och privatiserats har inte kunnat visas.

Sverige jämförs med Chile. Hoppsan! Det var där Milton Friedmans nyliberala ekonomiskt politiska idéer först prövades och skapade massarbetslöshet för inflationens skull. I Sverige har vi näst intill deflation samtidigt som arbetslösheten fortsätter att stiga och stiga.Det är en inslagen väg som började gro redan för 20 år sedan märk väl. En utveckling som tillåtits accelerera med raketfart i alliansens händer.

Media: AB123, SR,SVD, 1, 2, SVT, DN, GP, 1 & Jinge & Björnbrum & Ilse-Marie & Staffan Lindström & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 comments for “Sverige är världsledande i nyliberalism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.