Sverige är världsledande i nyliberalism

Undra på att de är svårt att känna igen sig i Sverige av idag. Ett kall Sverige där marknaden bestämmer och människovärdet är till salu. Tankesmedjan Heritage Foundation hyllar den nyliberala ekonomiska politik som fört Sverige till topplacering bland likasinnade.

(TT)Sverige är det land med avancerad ekonomi där liberaliseringen gått snabbast i världen när det gäller avregleringar, privatiseringar och valfrihetsreformer, konstaterar tankesmedjan The Heritage Foundation

– Bland utvecklade ekonomier är det Sverige som klättrat snabbast i rankningen sedan 1996, säger Anthony Kim, politisk analytiker på den ansedda amerikanska tankesmedjan, till Svenska Dagbladet.

Utvecklingen har drivits på av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar.
Även det svenska skolsystemet tillhör de mest liberala i världen. Motstycke finns bara i Chile. Men helt unikt är det att den svenska staten inte bryr sig om vem som äger skolan.

[…]

Även när det gäller avregleringen av järnvägen är Sverige världsledande.(TT/SvD)

Med bl a friskolan och avregleringen av järnvägen sticker Sverige ut i jämförelse med andra länder enligt tankesmedjan . Det är verkligen inget att yvas över. När järnvägen styckades upp och olika marknadsoperatörer tagit över verksamheten skyller alla på alla. En tidigare pålitlig tidtabell försvann och idag är det inte alls säkert att Du kommer fram om Du tar tåget. Inte i tid och ibland inte ens samma dag.

Skolresultaten sjunker hela tiden, betygsinflationen till trots. Allt färre ungdomar går ur gymnasiet med betyg tillräckliga för att läsa vidare på universitet och allt färre har tillräckliga betyg för att ens ta sig in i gymnasiet.

När vinsten sätts före det det praktiska resultatet i skolor, sjukvård, kommunikationer så går det som det går. Effektiviseringar är besparingar ibland in absurdum allt för vinstmaximeringens skull. Några vinster i form av högre kvalitet eller lägra kostnader i de verksamheter som sålts ut och privatiserats har inte kunnat visas.

Sverige jämförs med Chile. Hoppsan! Det var där Milton Friedmans nyliberala ekonomiskt politiska idéer först prövades och skapade massarbetslöshet för inflationens skull. I Sverige har vi näst intill deflation samtidigt som arbetslösheten fortsätter att stiga och stiga.Det är en inslagen väg som började gro redan för 20 år sedan märk väl. En utveckling som tillåtits accelerera med raketfart i alliansens händer.

Media: AB123, SR,SVD, 1, 2, SVT, DN, GP, 1 & Jinge & Björnbrum & Ilse-Marie & Staffan Lindström & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kent Karlsson
Kent Karlsson
12 years ago

Det verkar bli ett spännande valår 2014! C och FP deklarerar öppet att de vill vika in på lönesänkarspåret ( skall bli kul att se resultatet av detta i nästa väljarstöds mätning)! M vill ju också egentligen glida in på lönesänkarspåret men vågar inte gå ut med detta offentligt! Lite har ju läckt ut dock, bl a. har ju Borg uttryckt att han tycker att kommunerna borde sänka ingångslönerna!

KD ägnar sig mycket åt underlivsfrågor och verkar ha parkerat sig runt3,5%.

Frågan är om det finns någon Allians som kan gå till val 2014 eller om M får köra ett eget race!?

Den Rödgröna konstellationen existerar inte längre i egentlig mening.

Tror faktiskt det kan vara till en fördel för oss väljare om vi slipper den här två-blocks politiken!
På vissa områden skiljer de två blocken sig åt men på andra är de till förväxling lika!
Så kanske det kan bli lite mera press på politikerna om de inte kan sitta förnöjsamma och bekvämt i ett block utan faktiskt måste jobba lite för att söka både väljarnas stöd i olika frågor och söka andra partiers stöd i lite flera frågor!

De behöver lära sig att jobba lite för pengarna de tjänar!

På vissa punkter verkar S och M vara förvillande lika. De försöker båda tävla i vem som är mest i mitten!
S har allt sedan Göran Persson glidit in på den nyliberala banan och ibland undrar jag om de försöker bli ett M-light parti!
De vågar inte riktigt sticka ut hakan på allvar längre och stå för en politik som är lite mera vänsterinriktad, då är de rädda att de skulle tappa ett par stockholmsväljare!
Att de också då kanske skulle vinna fyra landsortsväljare är inget de reflekterar över!
4/5 delar av Sveriges befolkning bor INTE i Stockholm!

Valet 2006 vanns av Alliansen med en mycket knapp marginal egentligen, det var bara lite drygt 2% som skilde blocken åt! Långt ifrån en övertygande seger om man skall vara ärlig!
2010 vann visserligen Alliansen igen men med så knapp marginal att de nu är en minoritetsregering och ofta måste få stöd av SD för att driva igenom sina ”reformer” (eller annat parti)
Så med risk att göra några Alliansvänner lite ledsna så har ju faktiskt Alliansen under snart två mandatperioder regerat med mycket knappt stöd av Sveriges befolkning och inte ett så starkt stöd som de själva tycks tro!
Så om stödet för Alliansen nu sviktar än mera än det gjorde 2010 är ju inte konstigt då politiken på flera områden totalt misslyckats! Andra områden har den säkert, från Alliansens synpunkt, lyckats men den gillas inte av stora delar av befolkningen (bl a. sjukförsäkringen)!
Sedan har nog många tröttnat på att lyssna på herrarna Reinfeldt 0ch Borg stå och skryta över sina bedrifter och förvanska verkligheten vid varje offentligt framträdande de gör!
Ingen gillar väl ”skrytmånsar” i längden, speciellt som att det blir allt mera uppenbart för allt flera att ”skrytet” inte har mycket bäring i verkligheten!

Som sagt det kan nog bli ett spännande val 2014

trackback

[…] annarkia , röda berget , Högberg , Moberg , Thomas , Tokmoderaten , Johan Like this:GillaBli först att […]

trackback

[…] annarkia , röda berget , Högberg , Moberg , Thomas , Tokmoderaten , Johan Rate this: Share […]

trackback

[…] att röja upp efter privatieringsfesten? Homo Politicus – Sverige den nyliberala lekstugan Annarkia – Sverige är världsledansde i […]