Modellen och verkligheten.

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt vet inte vad de talar om när de påstår att jobbskatteavdraget ger dynamiska effekter som skapar jobb. Eller är det det de gör .

Vad det handlar om är att förmå arbetslösa att acceptera riktigt lågt betalda jobb och att lönerna hålls nere. Det är de dynamiska effekter som Borg och Reinfeldt eftersträvar men inte talar högt om. Samtidigt ökar inkomstskillnaderna i landet. Ju högre inkomst desto mer i plånboken blir det. Men lugn det har ju Reinfeldt tidigare förklarat för en reporter som frågade hur stora skattesänkningar för höginkomsttagarna ska leda till mindre klyftor :

”Det har visat sig att både den kortsiktiga och dynamiska effekten av jobbskatteavdragen är att de minskar inkomstskillnader.”

En politik Som Reagan misslyckades med kopieras av den moderatledda regeringen med en envishet som hos en flock åsnor.

Förutom jobbskatteavdraget  ska man flytta skiktgränsen uppåt så att färre personer betalar förhöjd statlig inkomstskatt. I regeringens huvud ska även det påverka arbetslösheten, ett påstående som saknar grund. Alliansfritt Sverige skriver

Tillsammans med ett femte jobbskatteavdrag som regeringen vill genomföra så innebär detta en kostnad på 15 miljarder kronor för statskassan. De pengarna skulle kunna ha en märkbar effekt på arbetslösheten i form av fler lärare, sjuksköterskor och poliser. Det skulle mer än nog räcka för att ha en human sjukförsäkring som ger människor en chans till ett drägligt liv.

Ali Esbati har roat sig med att göra en internationell jämförelse för att se om talet om lägre skatt ger fler jobb och färre arbetslösa. I diagrammet är varje punkt ett land.  Vad skådar ögat? Inget stöd år regeringens påstående .

Ilsemarie påminner oss om att överskottet hos socialförsäkringarna som 2010 var 89 miljarder.  Vart de tagit vägen vet vi ju nu. Inte kom de miljarderna de sjuka och arbetslösa tillgodo i alla fall.

M Moberg pekar på att det finns en stor diskrepans då det samtidigt finns massarbetslöshet och arbetskraftsbrist. Hur i herrans namn ska några skattesänkningar råda bot på det?

Media: AB1234, DN12346789101112, Ex12345, E24Svd12345, SVT12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 comments for “Modellen och verkligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.