Minskad demokrati för att rädda euron?


Recession flera år framåt och mer makt till Bryssel  för att rädda euron. Det låter som ett skämt men är på fullt allvar.

När EU ställer krav på sparbeting i länder som Grekland och Spanien är det vanligt folk som drabbas värst. Åtstramningar och nedskärningar av den offentliga sektorn spär på arbetslösheten samtidigt som välfärden tar stryk. Allt för eurons skull.

Tro inte att vi står vid sidan av trots att Sverige står utanför euron. Anders Borg höjde tidigt fingret och sa att  att inte ett öre ska gå till utländska banker. Nu har han lovat bort över hundra miljarder i stöd till samma banker. Banker som  i utlåningskarusellen gjort feta vinster men som nu låter folk stå  för förlusterna.

Grekland på ruinens brant och Spanien står på tur.  Om de länderna haft kvar sin egen valuta hade de kunnat devalvera sin valuta.  Nu är det istället Angela Merkel och co som bestämmer. Nedskärningar och sparbeting i nyliberal anda vad hjälper det?

Tyskland, EU:s starkaste ekonomi börjar nu få känna på att valutaunionen var en gigantisk felsatsning. En felsatsning som håller på att få EU på fall Vad gör Angela Merkel och de andra EU-ledarna?Funderar på att lösa  upp valutaunionen?Nej, istället vill de stärka samarbetet och skapa ett mini- USA, ett federalt Europa där så gott som all makt centraliseras till EU.

Man tar sig för pannan? Är priset för det nyliberala projektet mindre demokrati?

Media: DN123, SvD12345, AB , SR, GP1 2 & DHE & Jinge,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments