Om medias makt och bilden av Syrien.


Makten över vädret och medias makt.

Vädrets makter rår vi inte över. Är ett talesätt som får många av oss är en sanning. När människors rovdrift och åverkan på miljön går för långt är det vi som till sist har ansvaret för vädret. Extrem väder kommer och går säger klimatförnekarna. Tro det om ni vill. Jag gör det inte.

Det finns andra makter som vi låter styra oss. Medias makt och mainstream skapar varje dag sanningar som vi inte alltid borde godta. Vilken bild av händelserna i Syrien har Du? Assad som en galen mördare av sitt eget folk. Barn som lemlästas och mördas. När alla säger samma sak borde det vara den sanna bilden. Eller? Jag vet inte. men kommer att tänka på Gulfkrisen då en ung kvinna stod i FN en kuwaitiska och talade om irakiska soldater som öppnade kuvöser och lät barnen dö. Det visade sig senare att det inte alls var vad som hänt utan snarare ett propagandatrick inför omröstningen i kongressen. I Irak fanns massförstörelsevapen sas det. FN-observatörer hittade aldrig några trots flera inspektioner. USA ansåg sig veta bättre och invaderade Irak. Vann kriget snabbt men aldrig freden.

Före västs flygvapenzon och sedan bombningar av strategiska mål i Libyen som det sas fick också veta om eländet i Libyen. Den Natoinsatsen störtade en diktatur men lämnade blodiga inbördes strider efter sig.

När flera vill rikta blickarna mot de länder som finansierar och levererar vapen till oppositionen i Syrien  tystas de

En splittrad opposition som givits mandatet av väst att ge bilden av vad som händer i Syrien. Vad är sant och vad är falskt? Inte vet väl jag även om jag har mina misstankar om hur det står till. I bakhuvudet gnager vetskapen om att Syrien är vägen till Iran. Iran som nu blockeras för att som det sägs utveckla kärnvapen. Ett land som hotar USA:s hegenomi i området och makten över oljan.

En annan bild än den som media förmedlar om Syrien skriver   idag Anders Romelsjö om under rubriken  – ”DN och Svensk Dagbladet avvisar inlägg om Syrien som stödjer FN-medlarens fredsplan!”

Vilken bild som är den sanna vet inte jag. Ett faktum är dock att det är civilbefolkningen som får betala priset för det som händer i Syrien.

Media: AB12, DN12345678,SvD12345, Svt, SR, GP12345


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
11 years ago

”Det finns andra makter som vi låter styra oss. Medias makt och mainstream skapar varje dag sanningar som vi inte alltid borde godta. Vilken bild av händelserna i Syrien har Du? Assad som en galen mördare av sitt eget folk.”

Ja, så är det nog. Men att media har en agenda är oxo tydligt, och antagandet att det är styrt från en annan makt är nog oxo riktigt. Det är oxo lättast att ljuga om det finns några uns av sanning i lögnerna, och det tror jag att det gör. Men det betyder inte att jag köper medias skildring bara för att det delvis är sant, först vill jag nog veta vad den andra makten är ute efter, och såvitt jag har förstått har de inga som helst godtagbara motiv.

Börje Andersson
Börje Andersson
11 years ago

Det är klart att vi inte känner till alla detaljer i kriget. Men helheten är ändå lätt att begripa. Regimen försvarar sig med all den brutalitet den är mäktig. Precis som alla diktaturer brukar göra. Helt oavsett vad omvärlden anser.