Opinionsundersökningarna duggar tätt nu. En sammanfattning av några av resultaten ser ut så här:
1. Novus
De rödgröna drar till sig fler av blockbytarna. Framförallt är det miljöpartiet som fått ökat stöd genom att de flesta som överger alliansen väljer miljöpartiet. Det kastar ljus över den borgerliga pressens vankelmodiga inställning till mp.
2. Fredrik Reinfeldt har överlägset störst förtroende för sin person. Med tanke på väljarstödet har Lars Ohly högt förtroende. Vad nu en sådan mätning nyttjar till kan man undra . Vi väljer ju parti och inte person.
3 . Förstagångsväljarna ratar alliansen och gillar de rödgröna. Solidaritet och klimatet är frågor som ligger de unga varmt om hjärtat. Får de unga bestämma kommer också piratpartiet in i riksdagen. Integritetsfrågan och ett fritt Internet har de gamla partierna missat.
4. Skop
Förtroendet för regeringen ökar samtidigt som väljarna visar att förtroendet för en rödgrön regering är större än för en enpartiregering med socialdemokraterna vid rodret. Mona Sahlins samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet var ett klokt vägval.
5. Sentio
Sverigedemokraterna får enligt ett pressmeddelande på mynewsdesk i sentios senaste mätning 7,6 procent av väljarsympatierna. Det betyder att ett högerextremistiskt parti kan bli vågmästare i Sveriges Riksdag efter valet. Risken är att vi får om möjligt ett ännu kallare och hårdare samhälle.
Mycket tyder på att det kan bli ett jämt lopp mellan blocken och därför ovisst in i det sista vilket block som får förtroendet att bilda regering. Två olika block med helt olika samhällssyn och därför olika sätt att tackla samhällsproblemen står emot varandra. Jag vet vad jag väljer. Gör Du?
Bloggat: Peter Andersson, Martin Moberg, Jinge, Peter Högberg
Läs även andra bloggares åsikter om opinionen, opinionsundersökningar, novus, skop, sentio, val2010, alliansen, rödgröna, piratpartiet, vågmästare, politik, samhälle, Intressant
Sentios mätningar bygger på telefonintervjuer. Totalt intervjuades 1 946 personer perioden den 16-28 mars.
Enligt min mening ett alldeles för litet underlag för att med säkerhet kunna fastställa några förändringar. Med andra ord, icke statistiskt säkerställd.
Naturligtvis bankar SD på stora trumman på sin hemsida och förklarar detta som en framgång.
Vid en egen mätning som jag gjort enbart genom att titta på de personer som gått med i olika Facebook grupper för och emot SD blir resulatet mycket annorlunda.
Gruppen Sverigedemokraterna i riksdagen-Nej tack. Har i dag 311 563 medlemmar.
Gruppen Sverigedemokraterna i riksdagen-Ja tack. Har idag 25 720
medlemmar.
Det är i alla fall statistiskt säker. Men det är inget som SD nämner något om. Förstår inte varför?
Jag vet också vad jag väljer. Och inte är det SD som får min röst.
[…] om att Stockholms slumpar bort lägenheter, Eva-Lena frågar var Reinfeldts jobbpolitik är, Annarkia om förvillande opinionsundersökningar, Martin Moberg om att (m) nu struntar i kommunerna, […]