Mätningar som förvillar?

Opinionsundersökningarna duggar tätt nu. En sammanfattning av några av resultaten ser ut så här:

1. Novus

De rödgröna drar till sig fler av blockbytarna. Framförallt är det miljöpartiet som fått ökat stöd genom att de flesta som överger  alliansen väljer miljöpartiet. Det kastar ljus över den borgerliga pressens vankelmodiga inställning till mp.

2. Fredrik Reinfeldt har överlägset störst förtroende för sin person.    Med tanke på väljarstödet har Lars Ohly högt förtroende.  Vad nu en sådan mätning nyttjar till kan man undra . Vi väljer ju parti och inte person.

3 . Förstagångsväljarna ratar alliansen och gillar de rödgröna. Solidaritet och klimatet är frågor som ligger de unga varmt om hjärtat. Får de unga bestämma kommer också piratpartiet in i riksdagen. Integritetsfrågan och ett fritt Internet har de gamla partierna missat.

4. Skop

Förtroendet för regeringen ökar samtidigt som väljarna visar att förtroendet  för en rödgrön regering är större än för en   enpartiregering med socialdemokraterna vid rodret. Mona Sahlins samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet var ett klokt vägval.

5. Sentio

Sverigedemokraterna får enligt ett pressmeddelande på mynewsdesk i sentios senaste mätning  7,6 procent av väljarsympatierna.  Det betyder att ett högerextremistiskt parti kan bli vågmästare i Sveriges Riksdag efter valet. Risken är att vi får om möjligt ett ännu kallare och hårdare samhälle.

Mycket tyder på att det kan bli ett jämt lopp mellan blocken  och därför ovisst in i det sista vilket block som får förtroendet att bilda regering. Två olika block med helt olika samhällssyn och därför olika sätt att tackla samhällsproblemen står emot varandra. Jag vet vad jag väljer. Gör Du?
Bloggat: Peter Andersson, Martin Moberg, Jinge, Peter Högberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , Intressant

2 comments for “Mätningar som förvillar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.