Mästare i att förvilla opinionen?


Dagens nyheter förnekar sig inte. Desinformerar om sjukförsäkring och sjukfrånvaro.

Dagens Nyheters ledarskribent läser en rapport från Försäkringskassan som Fan läser bibeln och förvrider sedan verkligheten:

Visst kan det bakom siffrorna finnas människor som nekats sjukpenning, fast det – sett till deras tillstånd – hade varit rimligare om de fått sin ansökan beviljad. Men det fåtal som fallit mellan stolarna när sjukförsäkringen reformerats kan inte förklara den stora skillnaden från år 2002. Däremot finns det bakom talen garanterat människor som räddats från att bli sjukskrivningsskadade och förtidspensionerade. Det borde få större utrymme i diskussionen. (DN)

Bakgrunden till artikeln är en rapport från FK som visar att det den senaste 10-årsperioden skett en kraftig minskning av ersatt sjukfrånvaro i alla yrken. Detta tar ledarskribenten i Dagens Nyheter som belägg för att alliansens politik varit framgångsrik trots att författaren av rapporten varnar för sådana långtgående slutsatser. I sin iver att hålla regeringen och dess politik under armarna tvekar ledarskribenten inte att dölja fakta.

Sanningen är den att villkoren för att erhålla sjukersättning skärpts upprepade gånger främst under regeringen Reinfeldts tid. Svårt sjuka människor har nekats ersättning och upp emot 70 000 har utförsäkrats då de inte blivit friska under den begränsade tidsperiod som regeringen anser att man har rätt att vara sjuk . Statistiken gäller dessutom endast en sjukfrånvaro på mer än 14 dagar som den sjuka fått ersättning för från Försäkringskassan.

Bara orden ”ersatt sjukfrånvaro” förklarar också en stor del av minskningen som skett de senaste åren; att folk inte nödvändigtvis blivit friskare men att de inte längre kvalificerar sig till ersättning från sjukförsäkringen.(allehanda.se)

Rapporten visar också att när det gäller sjukdom finns ett samband mellan klass och ohälsa .

Den som arbetar i ett yrke ”utan­ krav på särskild yrkes­utbildning” har i genomsnitt nästan dubbelt så många ersatta sjukdagar som den vars jobb kräver ”teoretisk specialkompetens”. De som arbetar med service, omsorg eller försäljning löper mer än dubbelt så stor risk att bli sjukskrivna som den som har ett ”lednings­arbete”. (AB)

Vad regeringen Reinfeldt åstadkommit med förändrade sjukförsäkringsregler är att pressa ned sjukskrivningstalen framför allt de som pågår ”alltför länge” och det utan att ta hänsyn till konsekvenserna för den som är sjuk.

Mer i media: Arbetet123, DI 1 2, DN, SvD12, SVT, Folkbladet, AB,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
T Lindholm
T Lindholm
11 years ago

””Däremot finns det bakom talen garanterat människor som räddats från att bli sjukskrivningsskadade och förtidspensionerade. Det borde få större utrymme i diskussionen.”” (DN)

Öh,ja många är det nu som vår Stadsminister Fredrik Reinfeldt har ”räddat” från den ”förödande” Utanförskap som rådde 2006.?

T Lindholm
T Lindholm
11 years ago
Reply to  T Lindholm

Skall tillägga att vi har ca 35 000 st i Fas:3 t.e.x, det är kanske dit dom sjukskrivningsskadade och förtidspensionerade har räddats..!