Har mittenpolitiken öppnat dörren för Sverigedemokraterna?


I en tid då varselvågen  kan leda till att tiotusentals jobb kan försvinna från industrin för gott och det ovanpå en redan hög arbetslöshet borde socialdemokratin  öka sitt väljarstöd. Men icke!

Istället börjar  (S) gå kräftgång i opinionen. Med en partiledare som i teorin pratar jobbpolitik men i praktiken saknar handlingskraft inger det socialdemokratiska partiet inte förtroende. När dessutom Göran Persson går ut och talar sig varm för riskkapitalisterna  är det många som inte känner igen det parti som tidigare värnat välfärden och jobben.

Socialdemokraterna gör som moderaterna tidigare gjort fjärmar sig från sina ursprungliga kärnväljare och flockas runt mitten . Är det någon som förundras över att det är från moderaterna och socialdemokraterna sverigedemokraterna lockar nya sympatisörer?

Jimmie_hälsning-188x300I Sifo:s decembermätning av opinionen är tappet för (S) lika stort som uppgången  för (SD) är.  Sverigedemokraterna är idag Sveriges tredje största parti. Ett starkt främlingsfientligt parti vinner insteg i väljarkåren inte främst på grund av det partiets människofientliga syn på invandrare . SD gör insteg i två grupper som fått betala ett högt pris på grund av den ekonomiska krisen. Ungdomsarbetslösheten är skyhög i Sverige och pensionerna halkar efter då den så kallade bromsen slår till.

Socialdemokraterna och moderaterna är Sveriges i särklass två största partier  men börjar bli allt svårare att urskiljas från varandra i trianguleringens och ideologilöshetens tidevarv.   Fortsätter den här trenden kommer vi att få leva med ytterligare en mandatperiod med nyliberal ekonomisk politik med en  välfärd som privatiseras alltmer och ökande klyftor.  Med kristdemokraterna utanför riksdagen och centerpartiet väg åt samma håll kommer sverigedemokrater och folkpartister att agera stödhjul åt moderaterna. I de frågor som varit blockskiljande har sverigedemokraterna lagt sin röst på alliansens förslag i flertalet omröstningar.

Illustration: Erik-Rune

Media: AB1,2,3, SvD1,2,3, GP1,2,3,4, DN1 , SVT, SR Ekot 1, 2 & M Moberg & Claes Krantz & Ronny Åkerberg


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

19 comments for “Har mittenpolitiken öppnat dörren för Sverigedemokraterna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.