Ett domstolsbeslut som väcker frågor.

Har en sjukpensionärs liv inget värde?

En hjärtopererad sjukpensionär misshandlades brutalt av ett ungdomsgäng på Kortedala torg. Misshandeln med sparkar mot huvudet gjorde att han förlorade synen på ena ögat, fick ansiktsfrakturer och drabbades av afasi.Livslånga skador värderades till ett skadestånd på 130 000 kronor.   Gärningsmännen fick som straff ungdomsvård i frihet  och   140 timmars ungdomstjänst.

Ungdomstjänst är enligt Brottsförebyggande rådets beskrivning ett ”oavlönat arbete inom socialtjänstens regi, till exempel städning eller trädgårdsarbete”. Öppen ungdomsvård innebär bland annat samtalsterapi hos socialtjänsten men inget frihetsberövande.(SvD)

 Hovrätten ansåg det inte bevisat att gärningsmännen varit ute efter att åsamka sitt offer de skador som stålförsedda kängor gav upphov till men plussar på tingsrättens domslut med några timmars samhällstjänst.    Det är ett domstolsbeslut som får många av oss att reagera.

En sextonåring måste förstå att om man sparkat ned  en människa  på marken och fortsätter att sparka  mot den personens huvud så uppstår skador, allvarliga skador. Gärningsmännens låga ålder är fall som detta ingen förmildrande omständighet.

Hur ska de sextonåringar som slipper undan med ett så lågt straff kunna lära sig att ta ansvar för sina handlingar när rättsväsendet knackar på axeln och säger -ajabaja , dumt gjort men nu går vi vidare ?

Åklagare Carl-Henrik Andersson hade krävt på nio respektive tio månaders sluten ungdomsvård. 

– Unga människor ska inte slå ihjäl gamla människor. Det är så bara. Carl-Eric Cedvander i P4 Göteborg. (GP)

Är samtal med socialtjänsten, ett terapiprogram  och ungdomsvård utan inlåsning ett rimligt straff när man sparkat  en annan människa halvt fördärvad och åsamkat denne obotliga svåra skador?

 

Media: GP GP GP GP AB SvD DN SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
11 years ago

Hovrättens skärpning av straffet är trots allt en markering.

Fredrik
Fredrik
11 years ago
Reply to  Anton

”ajaajabaja, du får skratta löv några timmar till.”

Jag vill inte möta dessa killar om ett par år när de har vuxna mäns styrka och total avsaknad av respekt för rättssamhället.