Aldrig mer!

I dag är det 17 år sedan folkmordet i Srebrenica inleddes.Om detta må vi tala mer.

Frågar Du en skolelev om vad som hände är risken stor att Du inte får något svar. En okuskap de knte är ensamma om.

Ett folkmord i nutid så nära oss har mycket att lära oss om vår samtid. I juli 1995 avrättades ungefär 8.000 män och pojkar av Karadzics och Mladics bosnienserbiska armé. Det var samma hat mot muslimer som drev   Anders Breivik att genomföra en massaker på Utöya i Norge.

Folkmordet i Srebrenica hade aldrig kunnat genomföras om det inte ackompanjerats av en hatisk nationalistisk och antimuslimsk propaganda. Kunskaperna om Srebrenica kan hjälpa oss att förstå dagens antimuslimska rörelser och de yttersta konsekvenserna av dess propaganda. (expo)

Idag anordnas en minnesstund i Stockholm för att hedra de som föll offer för folkmordet. Just nu uppmärksammar media    rättegången mot generalen Ratko Mladic som står åtalad för bland annat sin medverkan i folkmordet . Annars är det nästan helt tyst om vad som försiggick i Screbrinca och många svenskar är dåligt insatta i vad som hände under kriget i forna Jugoslavien. Den yttersta konsekvensen av islamofobin och hatpropagandan  manifesterades i Srebrenica.

För oss är det en ljudande väckarklocka då den antimuslimska miljön i parlament, på bloggar samt gator och torg dag in och dag ut basunerar ut en demoniserande hatpropaganda där muslimer döms på förhand och tillskrivs både åsikter och egenskaper bara för att de råkar komma från ett muslimskt land. En retorik som till stor del överensstämmer med Ratko Mladics hatpropaganda.(expo)

Det är en skyldighet att som lärare låta eleverna komma i kontakt med vad som hände i Srebrenica. En fasansfull händelse som utspelade sig så nära och  som är en del av vår nutidshistoria. Srebrenica är inte bara en symbol för rasismens och nationalismens yttersta konsekvenser utan ocksått skammens namn när det gäller det internationella samfundets vilja och förmåga att skydda människor . Vad som hände i Srebrenica kan lära oss mycket om vår samtid och förhoppningsvis vaccinera oss mot den nationalistiska och islamofobiska propaganda som låg bakom folkmordet.

Blogga: SvenssonKaj Raving

Media: svd12, svt, dn12,  ab1, sr, gp123


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Kaj Raving, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Srebrenica, Folkmord, Massaker, Expo, Ratko Mladic, Anders […]

Anton
Anton
11 years ago

Handfallenheten hos FN var skrämmande. De överlämnade flyktingar till Mladics trupper som genast satte igång och delade på män och kvinnor. Männen och pojkarna misshandlades och sköts medan kvinnor och barn bussades iväg.