Dags att vakna!

Drabbade av översvämning kritiserar SMHI som i sin tur skyller på jetströmmen. Vi som går torrskodda ska se upp.

Skördarna ruttnar bort och vattnet fortsätter stiga och ställa till bekymmer i Småland , Kalmar och ännu fler platser.

Vi andra ska inte känna oss lugna. 18 orter ligger i riskzonen för framtida översvämningar. Jag råkat bo i en av de som kan bli värst drabbad och kommer att flytta till en annan av de städer som nämns. Till råga på allt läser jag i Bohuslänningen att delar av centrala Fjällbacka riskerar att glida ut i havet om inget görs för att förebygga skredsrisken. I Fjällbacka befinner jag mig minst tre fyra gånger i veckan under sommartid. Får väl vara tacksam över att vi bor en bit utanför och högt uppe på ett berg.

Det myckna regnandet skyller meteorologerna jetström som lagt sig fel och matar in lågtryck över Europa. Vad det i sin tur beror på vore intressant om någon kunde utreda närmare. Är det något som händer då och då eller är det klimatförändringen som ligger bakom? Hur som tycks skogsavverkning och felaktig samhällsplanering förvärra läget då regnet aldrig vill ta slut. Allt för många kalhyggen lämnar vattnet åt sitt eget öde. Det finns inte träd nog att suga upp vätan. I vissa städer asfalteras, stenläggs och bebyggs varje kvadratcentimeter ända ned till varje strandkant vilket försvårar avrinning vid skyfallen.

Nu ska sårbara områden kartläggas och i Göteborg är det dags för beslutsfattare att vakna upp och ta sig en  funderare över ny prognos om framtidens havsnivå. Inte bara Göteborg utan fler städer måste se  över sin infrastruktur för att klara av  ta emot de stora regnmängder vi  kan förvänta oss   i framtiden. Vägar måste förstärka på utsatta ställen, , skogsbruket ses över och vattenavrinningen säkras

Foto: annarkia

Nya stövlar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , & Jinge & Nemokrati

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments