Skumraskaffär för ideologins skull?

Utförsäljning till varje pris.


Nu säljs delar av Bilprovningen ut  inte för att det skulle vara vare sig bättre för kunden, trafiksäkerheten eller ens mer ekonomiskt.  Utan för ideologins skull! Staten ska helst inte äga någon verksamhet. Samhällsnytta är ett ord vars innebörd alliansen uppenbarligen har svårt att greppa.

Till råga på allt har affären hemligstämplats. Företaget som köpt stora delar av  Bilprovningen  är registrerat på Cypern av skatteskäl och var inte kontanta nog att själva stå för fiolerna.  100 miljoner lånar företaget av staten för att köpa ett offentligt ägt  företag. Det handlar alltså om ett företag som köper  vår egendom för våra pengar. Snurrigt?Minst sagt!

 Det råder utförsäljningsyra i landet och ett börsnoterat företag köper ett bolag av staten. För att ha råd att köpa det statliga bolaget måste det privata företaget låna hundra miljoner kronor – av det statliga bolaget! Villkoren för hela affären hemligstämplas. Boris Jeltsins Ryssland efter kommunismens fall? Inte alls. Sverige 2012 och försäljningen av Bilprovningen. (AB)

Varför i herrans namn hemligstämplas affären? Vilken ränta ska företaget betala? Hur ser amorteringsplanen ut?Hur säkras kvaliteten på bilprovningar när ett börsnoterat bolag  går in för att mjölka Bilprovningen på vinster? Förlåt, maximera sina vinster som det så fint heter.

Är det så illa att nyliberaler inte bara i regeringen utan också i landsting och kommuner skänker bort offentligt ägd egendom?  För ideologins skull?

Illustration: Erik-Rune

Media: AB1234, DN1, SvD1, SVT


Andra om , , , , , &Jinge & M Moberg

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments