Maktens ordning får ingen röra?

Makthavares representativitet ett problem. Kvinnor,unga,invandrare, arbetare och lägre tjänstemän  har sällan valbar plats.

 Karin Pettersson, politisk chefredaktör  på Aftonbladet    är på hugget:

Så här ser Sverige ut: En femtedel av svenskarna, eller 1,8 miljoner, är antingen födda utomlands eller har två föräldrar som är det.

Så ser det inte ut i toppen av Stefan Löfvens parti. Tvärtom.

Socialdemokraternas ­partistrukturer domineras av medelålders väletablerade män. Ju högre upp, desto äldre, gubbigare och vitare blir de.

Vill man regera landet borde man se till att partiet också är representativt med avseende på befolkningens sammansättning .  Det gäller inte endast etnisk bakgrund , ålder och kön utan även socioekonomisk bakgrund.    Den sortens representativitet har aldrig funnits i riksdagen, en församling som ska anta beslut som rör vår vardag.( S) är gubbiga, gamla och vita är rubriken på Karin Petterssons ledarkrönika.

Socioekonomisk bakgrund är minst lika viktigt! Eller anser en ung,vit, medelklasskvinna inte att klassbakgrund längre spelar roll? Varför blundar Karin Pettersson för hur det verkställande utskottet i (S) ser ut?Räknar Karin Pettersson in  Carin Jämtin, Elvy Söderström, Heléne Fritzon m.fl. in dem i gruppen  gamla män?

Hur är det då med Sveriges näst största parti(M)? Hur ser sammansättningen på ledargarnityret ut där.Eller spelar det ingen roll hur väl sittande moderatstyrda regering ser ut? Är den så annorlunda?

De flesta partierna har varannan damernas på sina listor,  Nästan alla partier kallar sig feministiska. Alla säger sig vilja  ha jämställdhet, integration och åldersblandat.Men finns det någon som är beredd att lämna sin plats?   Det ser inte så ut.  Makten lämnar ingen ifrån sig. Maktens ordning den ska bestå .

Till sist och igen!

Finns det något parti som viktar klassbakgrund/-tillhörighet högt på listan när det är dags att nominera ?

Media: TV4, AB123,Di,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
11 years ago

Intressanta frågor. Men vilka är det som egentligen har drivkraften att bli politiker? Karriäristerna eller idealisterna? ”A working class hero is something to be…”